[INTERVJU] Ocvirk: “Pravi bomo, ko bo to najbolj potrebno”

Glavni trener RK Celja Pivovarne Laško Tomaž Ocvirk je zadovoljen z uvodnim delom priprav, po koncu pripravljalnega turnirja v Nemčiji je tudi čas za prve analize opravljenega dela, saj s tekmami prihajajo napake, ki jih bo potrebno do začetka sezone odpraviti.

Letošnja sezona je nekaj posebnega za vas – v pravem pomenu besede ste glavni trener Celja Pivovarne Laško, torej tisti, ki je moštvo prevzel na samem začetku in ga skupaj s sodelavci pripravlja na najzahtevnejše preizkuse v novi sezoni. Kako se počutite?


Vloga je vsekakor drugačna, če jo primerjamo s tisto, ko ekipo prevzameš med sezono. Zagotovo bo sistem igre postavljen povsem na novo, od obrambe, napada, tudi sam prehod v protinapad, kar smo malce že lahko videli na turnirju v Nemčiji. Veliko lažje je začeti znova z igralci, za katere smo ocenili, da se bodo lažje prilagodili razmeram, ki vladajo pri nas. Tu mislim na sistem igre. Morda edina smola, če se lahko tako izrazim, da so se nam pozno priključili nekateri mladi reprezentanti, torej uvodnega dela priprav niso opravili z nami. Ta hip smo še brez kadetskih reprezentantov Miljana Vujovića in Tadeja Kljuna. Verjamem, da bo tudi Domen Makuc kmalu dobil zeleno luč, da se nam priključi in da je za težave Matica Grošlja kriva dolga pavza na področju rokometnih treningov. Veliko časa ne moremo nameniti telesni pripravi, zato združujemo vzdržljivost s taktiko, saj smo rokometaši, to je šport z žogo in prav je, da je žoga prisotna na vsakem treningu.

Je pa bila to verjetno vesela novica za vaše igralce, da pregovorno najzahtevnejšega dela priprav, klasičnega nabiranja kondicije, ni bilo?

Res je. Veliko lažje je prenašati vse te napore, če imaš žogo v rokah. Če je pri vsakem teku prisoten strel na gol. Vzdržljivost na eni strani, na drugi pa taktične zamisli. Igralcem je nekoliko lažje, če je pri vsem teku vključena rokometna žoga.

Ste bili zadovoljni s pripravljenostjo igralcev na uvodnem treningu? S prostim očesom je moč videti, da so nekateri pridobili prepotrebne kilograme, spet drugi so ohranili optimalno telesno maso.

Imeli smo neke nove baterije pri samih testih. Najprej smo testirali njihovo vzdržljivost, ki je ta hip najbolj pomembna in nato moč. Vidi se, da so fantje v tednih do priprav veliko časa posvetili treningom za pridobivanje telesne mase in moči, morda so se malo manj so v prehodnem obdobju posvečali teku. Naša naloga je, da na podlagi pridobljenih rezultatov, delamo po programu naprej, da bi bili rezultati po koncu priprav boljši. Sploh vzdržljivostni del. V tekmovalnem obdobju namreč ne bo časa za napredek, ampak bo pomembno, da dobro pripravljenost ohranjamo skozi celotno sezono.

Novi sodelavci?

Zelo sem vesel, da nas je več. Moštvo je prenovljeno, zelo mlado. Na eni strani se moramo uigrati, po drugi delati na individualnem napredku. Igralci morajo napredovati, zato bomo njihove pomanjkljivosti skušali v celoti odpraviti, jih dvigniti na višjo raven. Zato je prav, da nas je več, dela je ogromno. Sploh do prvih zahtevnih tekem. Ogromno bo video analiz, čakajo nas treningi moči, izboljšave tehničnih elementov. Delo si bomo primerno razdelili.

Kdaj pričakujete, da bodo vidni obrisi celjske igre? S tekmami ste šele začeli, kot tudi s pripravami v popolni zasedbi.

Prepoznavno igro bomo imeli kar kmalu, nekaj smo videli tudi že sedaj v Nemčiji. Vsekakor pričakujem veliko napak v začetni fazi. Sploh, ker smo moštvo pripravljali brez petih mladinskih reprezentantov, ki so se nam pridružili tik pred odhodom v Nemčijo. Tam smo poleg štirih odigranih tekem, tudi vsak dan trenirali ne glede na tekme, zato se nam je ob ožjem kadru na zadnji tekmi poznala utrujenost.  Kar nekaj bo še pripravljalnih tekem, najprej v soboto Veszprem in nato še nekaj. Ta hip še ne bi ocenjeval kdaj bo vse delovalo optimalno, pričakujem, da bomo pravi, ko bo to najbolj pomembno.

S kom ste bolj zadovoljni v pripravljalnem obdobju? So to mladi, ali izkušenejši igralci?

Izkušeni fantje so me pozitivno presenetili. Radi pridejo na treninge, iz pogovora z njimi je moč razbrati, da so jim treningi zelo zanimivi, da čas, kljub napornemu delu zelo hitro mine. Z moštvom delamo trije trenerji, zagotovljena je pestrost vsakega treninga. Če bo tak žar in tolikšna delovna vnema prisotna vsak dan, verjamem, da bomo zelo všečni. Da bodo gledalci v nas videli zasedbo, ki jo je vredno podpirati še izdatneje, kot doslej.

Zelo dobra predstava Celja na uvodu

FOTO: Gregor Katič

Komentarji