Izpraznjeni Slovenci padli v španski mlin

Po epskem polfinalu med reprezentacama Hrvaške in Norveške so na vrsto končno prišli tudi Slovenci in Španci. Slovenija je po šestnajstih letih iskala svoje prvo finale na evropskih prvenstvih. Leta 2004 so se v finale uvrstili na domačih tleh, sedaj pa so naši svojo priložnost iskali tudi na Švedskem. S Španci so imeli Slovenci v zadnjem času pozitivne izkušnje, premagali so jih namreč na zadnjem evropskem prvenstvu, ki so ga Španci na koncu zaključili na prvem mestu.


V Stockholm je, kljub nekaterim logističnim težavam pripotovalo nekaj slovenskih navijačev, ki so pričakovali še tretje slovensko finale v dvoranskih športih. Slovenski košarkarji in odbojkarji so namreč v zadnjih letih že igrali finale stare celine in po mnenju številnih je prišel čas, da svoje pristavijo še rokometaši.

Slovenci so začeli silovito in hitro povedli z 2-0, ko je dva zadetka zadel Blaž Blagotinšek. Sledilo je nekaj zapravljenih napadov na obeh straneh, raztrgano igro pa je bolje izkoristila španska reprezentanca in iz dveh hitrih napadov izid poravnala. V deseti minuti so do prvega vodstva prišli tudi Španci. Uspešen je bil Alex Dušebajev, ki je tako postavil izid 4-3. Slovenci so znova povedli v 13. minuti. Jasno je bilo, da je hitra igra tista, ki lahko Slovenijo pripelje v finale in to je lepo prikazal hitri Blaž Janc, ki je z dvema protinapadoma poskrbel za vodstvo 6-5.

Slovenci žal niso zadržali prednosti zadetka in pričele so se španske minute. Ti so izkoristili igro z igralcem več in težave v slovenskem napadu, ter pobegnili na tri zadetke prednosti (11-8). Selektor Ljubomir Vranješ ni več želel čakati, saj se je odločil za hitro minuto odmora. Na žalost je sledila nova napaka v slovenskem napadu, Španci so znova prestregli podajo do Blagotinška (napaka, ki se je slovenski reprezentanci ponavljala prepogosto) in iz protinapada povedli za štiri zadetke (13-9). V teh trenutkih je Slovenijo v igral držal edino le Janc, ki je dosegel nekaj pomembnih zadetkov iz zunanjega položaja. Španci so lep čas držali prednost štirih golov, naši pa se nikakor niso uspeli nekoliko približati. V 26. minuti so imeli Slovenci celo igralca več, kljub temu pa so rokometaši z Iberskega polotoka prišli do razlike +5 (18-13). 5 zadetkov prednosti so Španci zadržali do polčasa, ki se je končal z izidom 20-15.

Prvih deset minut drugega polčasa se ni odvilo po slovenskih željah. V 40. minuti je Gomez zadel na prazna slovenska vrata in razlika je še vedno znašala 5 zadetkov, našim se torej ni uspelo približati, časa pa je bilo vse manj. Vranješ je posledično vzel novo minuto odmora in v 44. minuti je posvetil žarek upanja. Po šele drugem zadetku Bombača se je Slovenija približala na tri gole razlike. Kljub temu igra preprosto ni stekla, “magične meje” treh zadetkov pa Slovenija nikakor ni uspela prebiti. V 50. minuti, ko je rezultat znašal (29-25) si je kazen, zaradi nasprotovanja, prislužila celo slovenska klop in žoga je bila našim odvzeta.

Kljub precej nedorečeni igri se je Slovenija tri minute pred koncem, po zadetku Cehteta, vendarle približala zgolj na dva zadetka zaostanka (32-30). Španski selektor je zahteval minuto odmora, po kateri je zadel Dušebajev, vendar je na drugi strani hitro odgovoril Zarabec (33-31). Po še enem neuspešnem napadu Španije je Slovenija zadela še preko Dolenca in v zadnji minuti je bilo 33-32 v korist Španije. Na žalost pa so Španci odigrali dolg zadnji napad in uspeli priti do odločilnega zadetka (34-32).

Slovenska reprezentanca bo tako jutri ob 18.30 igrala za tretje mesto, proti Norvežanom.

FOTO: RZS

Komentarji