Janc, Makuc in Dolenec z Barcelono v veliki finale Lige Prvakov

S tekmo med Barcelono in PSGjem se je začel zaključni turnir Lige Prvakov lanske sezone. Barve Barcelona branijo tudi trije Slovenci: Blaž Janc, Domen Makuc in Jure Dolenec. Slednji ni bil v kadru Barcelone za omenjeni obračun in je tekmo spremljal s tribune. So pa Katalonci po vseh težavah s poškodbo kolena vseeno lahko računali na izkušene Islandca Arona Palmarssona. Prav zaradi poškodbe kolena pa Parižani niso mogli računati na svojega prvega zvezdnika Nikolo Karabatića.


Kot se je od take tekme pričakovali smo na začetku spremljali zelo izenačeno tekmo. Parižani so v 8. minuti po zadetku Ferrana Soleja povedli s tremi zadetki (4:7), a si v nadaljevanju večje prednosti niso uspeli priigrati. Rokometaši so potrpežljivo čakali na svoje priložnosti in nasprotnika silili v napake. To se jim je obrestovalo, ko so v zaključku 16. minute po zadetku Blaža Janca rezultat izenačili na 10:10. Že v naslednjem Španskem napadu pa je Francoz v dresu Barcelone Dika Mem svojo ekipo prvič na tekmi popeljal v vodstvo. In tako je moral z minuto odmora reagirat Španec na klopi Francoskega velikane Raul Gonzalez. A kot se je izkazalo v nadaljevanju je minuta odmora bolj pomagala Kataloncem. Do 25. minute so Španci prišli na pet golov prednosti (16:11). K temu jim je ogromno doprinesel vratar, Danec Kevin Möller, ki je zaklenil svoja vrata in Francozom, kar 7. minuti ni dovolil novega zadetka. To je bilo ključno za razvoj prvega polčasa. Barca je tako prvi polčas brez težav pripeljala do konca in na odmor s štirimi zadetki prednosti (18:14).

Začetek drugega dela igre je nakazoval na to da bi lahko spremljali izenačeno borbo. Parižani so iz slačilnice prišli visoko motivirani, da si priigrajo svoj drugi nastop v velikem finalu Lige Prvakov. Drugi polčas je odlično odprl tudi njihov vratar Vincent Gerard, ki je za nameček ubranil kar dva zaporedna strela s sedmih metrov Aleixu Gomezu. A se igralci Barcelone s tem niso strinjali. Parižane so silili v napake in tako v 37. minuti povedli za šest golov (24:18). Ogromno je temu pripomogel prav Aron Palmarsson, ki je bil pred začetkom pod velikim vprašajem. Rokometaši PSGja so v nadaljevanju razliko znova zmanjšali na tri zadetke (27:24) in imeli ogromno priložnosti, da bi zaostanek še dodatno zmanjšali. Poizkušali so tudi s sedmimi igralci v polju, a so bili v ključnih trenutkih enostavno premalo zbrani in namesto do novih zadetkov so žoge metali v avt. To so z odprtimi rokami seveda izkoristili rokometaši Barcelone. Iz napada v napad so izkoriščali napake nasprotnika, ki so še naprej vztrajali z igro brez vratarja. Tako so v 52. minuti prišli že na sedem golov prednosti (33:26). Parižani so še enkrat več pokazali kakšna ekipa so in se hitro približali na štiri gole (33:29), a so jih v nadaljevanju tehnične napake ponovno pripeljale do tokrat neulovljivega zaostanka. Katalonci so ponovno prišli do sedmih zadetkov prednosti (36:29) in nekaj minut pred koncem določili potnika v polfinale. Barca je na koncu slavila z rezultatom 37:32 in si tako priigrala svoj 12. finalni nastop v najelitnejšem rokometnem klubskem tekmovanju.

Pri Barceloni je bil strelsko najučinkovitejši Dika Mem z 8 goli, pri PSGju je bil strelsko najbolj razpoložen Dylan Nahi z 9 zadetki. Razpoložena sta bila tudi oba vratarja. Kevin Möller se je na koncu zaustavil pri 14 obrambah, Vincent Gerard pa pri 12 obrambah. Pri Barceloni je blestel tudi Blaž Janc, ki je zadel 5-krat, Domen Makuc, ki je na parket vstopil v končnici tekme se ni vpisal med strelce. Jure Dolenec kot smo že omenili pa je tekmo spremljal s tribune.

BARCELONA : PSG  37:32 (18:14)
Mem 8, Palmarsson 6; Nahi 9, Hansen 7

FOTO: FC Barcelona Handbol

Komentarji