Marguč sijajen, a finala se s Kielom veseli Zarabec

Tekmo preobratov je po drami na drugem polfinalu Lige prvakov v podaljšku proti Veszpremu dobil Nemški Kiel. Pri madžarski ekipi je bil sijajen Gašper Marguč, ki je dosegel sedem zadetkov, a njegov trud in borbena igra soigralcev nista bila dovolj, da bi skalila slavje nasprotnikov, ki bodo tako že sedmič naskakovali evropski prestol. V finalu se bosta na jutrišnji večer srečala Blaž Janc z Barcelono in današnji zmagovalec Miha Zarabec.


Po počasnem začetku obeh ekip je prvi gol za Kiel le zadel Rune Dahmke. Po napaki v napadu so Nemci zadeli še na prazna vrata in prvič prišli do konkretne prednosti. Gašper Marguč in Petar Nenadić sta nato rezultat poravnala na 3:3, a Kielu je začela delovati obramba. Iz napada v napad so blokirali strele Veszprema, ki v tem obdobju kar enajst minut ni dosegel zadetka. Madžari so se slabih pet minut pred koncem znašli v največjem zaostanku 17:10. Njihov deficit sta pred iztekom prvega dela uspela znižati Kentin Mahe in Marguč, ki je postavil izid prvega polčasa 18:13.

V nadaljevanje so nemški prvaki vstopili z dvema igralcema manj. Tega Veszprem ni znal izkoristiti in celo dovolil zadetek s številčno premočjo. Zgledalo je, da ima Kiel še vedno vse pod kontrolo, a so Madžari strnili glave in končno ujeli ritem v napadu. S serijo štirih zaporednih zadetkov so se sprva približali na 22:20, na varni razdalji je z goloma Nemce začasno držal le še Domagoj Duvnjak. Toda pri Kielu je sledil popoln razpad sistema. Vuko Borožan je z dvema goloma najprej izenačil na 25:25, za prvo vodstvo Veszprema pa je zadel še Marguč. Toda to je bil le začetek izjemne serije sedmih zadetkov s katero so favoriti srečanja povedli z 24:28. Popoln preobrat je bil tu.

Toda zavidljiva prednost Madžarov se je hitro stopila. Kiel je s štirimi zaporednimi zadetki znova poskrbel za izenačenje in končno smo dobili napet dvoboj, ki smo ga pričakovali. Po vnovičnih minutah, ko se je Veszprem še enkrat znašel v napadalnem krču, je za novo vodstvo Nemcev zabil izjemno razpoloženi Sander Sagosen. Črne minute madžarskih prvakov je nato prekinil Yahia Omar, ki je dve minuti pred iztekom rednega dela spet izenačil na 29:29. Tako eni kot drugi so v izdihljajih srečanja dobili zaključno žogo za finale, a je po napakah v napadu niso izkoristili. Pred nami je bil podaljšek.

Polfinalista sta bila v dodatnih minutah nezgrešljiva, s tem, da so minimalno prednost nenehoma vzdrževali Madžari. Tik pred koncem prvega dela podaljška je to prednost na dva zadetka s strelom od daleč spravil Petar Nenadić. Toda drama se je nadaljevala. Samo da so se rokometaši Kiela vrnili na parket, so ti znova izenačili (34:34). Po razveljavljenem golu Veszprema je nato Niclas Ekberg Nemce vrnil v vodstvo, a je kot po receptu po sedemmetrovki izenačil Mahe. Ekberg je nato v poslednji minuti spet uspešno zaključil in Vespremu so ostale le še sekunde, da si z izenačenjem izbori strele s sedmih metrov. Z granitno obrambo Nemci Madžarom niso pustili niti do zaključnega strela in se zasluženo uvrstili v finale Lige prvakov.

 

KIEL – Veszprem
* 36:35, 29:29 (18:13)
* – po podaljšku

Kiel: Landin, Ehrig, Duvnjak 4, Sagosen 5, Reinkind 1, Sunnefeldt, Weinhold 3, Wiencek 2, Ekberg 7, Ciudad Benitez, Quenstedt, Wager, Dahmke 3, Zarabec 3, Woigt, Pekeler 8.

Veszprem: Čupara, Corrales, Manaskov 2, Fathy 5, Moraes Ferreira 1, Tonnesen, Nilsson 2, Markussen, Marguč 7, Blagotinšek, Šiškarev, Nenadić 2, Mahe 4, Maqueda 1, Lekai 4, Borozan 7.

Sedemmetrovke: 4/4; 3/3

Izključitve: 14; 10 minut.

Komentarji