Jure Dolenec: “Najprej naj se umirijo zadeve z virusom, nato bo čas za reševanje športnih sezon”

Športni svet že nekaj časa miruje. Za Sportal se je iz Barcelone javil Jure Dolenec in opisal stanje v katalonski prestolnici. Španija je trenutno druga najhuje prizadeta evropska država po številu smrti zaradi novega korona virusa. In zato tudi slovenski rokometni as sporoča iz Barcelone: “Pozivam tudi vse v Sloveniji, naj se zadržujejo doma, kolikor je le mogoče.”


“Tako kot v Sloveniji tudi pri nas zadnji teden velja karantena. Ves čas smo doma, tudi v trgovino, lekarno in podobno gre lahko le po ena oseba naenkrat. Ljudje še hodijo v službe, niso pa dovoljeni sprehodi. Mi imamo srečo, da imamo pred domačo hišo vrt in se tako otroka lahko igrata. Kljub temu zagotovo ni preprosto in verjetno bo vse skupaj trajalo še nekaj časa,” je za Sportal povedal član Blaugrane.

Kako izredno stanje v Španiji skozi svoje oči vidi Dolenec. “Posebnega stika z družino z zunanjim svetom trenutno sploh nimamo. So pa Španci začeli upoštevati navodila pristojnih organov. Na ulicah imata policija in vojska precejšen nadzor. Jaz sem bil danes (pogovarjali smo se v petek, op. p.) prvič od razglasitve karantene v trgovini in je policijska kontrola na cesti ustavila praktično vsak avto in ljudi zasliševala, zakaj so odšli iz hiše. V avtu je lahko le ena oseba naenkrat, če se vračaš iz trgovine, je treba pokazati račun kot dokazilo. To se mi zdi tudi edino pravilno, saj bomo le tako premagali ta virus, in zato pozivam tudi vse v Sloveniji, da se zadržujejo doma, kolikor je le mogoče.”

“V klubu so nam pripravili treninge, ki jih moramo opravljati doma. Jaz imam srečo, da sem si že pred letom ali dvema doma postavil manjši fitnes in lahko brez težav treniram. Tako ohranjam fizično pripravljenost, seveda pa mi manjka rokometne igre. Za zdaj so nam takšen način dela odredili za dva tedna, ampak pričakujem, da bo vse skupaj trajalo vsaj kakšen mesec. Za zdaj vse skupaj še gre, a bo verjetno vse skupaj kmalu postalo precej monotono,” je dejal Jure Dolenec, ki v času, ko ni tekem in treningov, za fizično pripravljenost skrbi na svojem domu.

Dolenec se je z Barcelono že uvrstil v 1/4 finale lige prvakov, kjer so tudi eni izmed glavnih favoritov za osvojitev tega naslova. V skupinskem delu so bili dvakrat prepričljivo boljši tudi od slovenskih prvakov ekipe RK Celje Pivovarna Laško. “Jaz si želim, da se tekmovanja nadaljujejo. Zdaj smo vsi na istem. V primeru, da bi se tekme nadaljevale, bi verjetno vsi skupaj potrebovali kakšen teden ali dva, da se znova uigramo. Želim si igrati. Morda bi se lahko vse skupaj odvilo v nekem krajšem formatu ali pa bi bile tekme odigrane v krajših časovnih razmikih.”

“Ne zdi se mi prav, da bi se tekmovanja kar prekinilo. V Sloveniji do konca rednega dela manjka le še en krog, pri nas v Španiji nas do tega sicer loči še nekaj tekem, a kljub temu je velik del sezone že za nami. Tudi v ligi prvakov smo vsi že odigrali 14 krogov.” Jure Dolenec je z Barcelono prepričljiv tudi v španskem prvenstvu, saj po 19. krogih še ne poznajo poraza.

Kako o nadaljevanju sezone razmišlja Dolenec, ki je bil na zadnjem evropskem prvenstvu z 42 zadetki najboljši strelec slovenske reprezentance. “V vsakem primeru bomo imeli od poletja bore malo, a tega smo že navajeni. Če se uvrstimo na olimpijske igre, bomo imeli na voljo približno teden dni počitka. Se pa lahko zgodi, sploh če se bodo tekmovanja zavlekla v poletje, da bo treba na olimpijske igre oditi brez priprav. Na koncu koncev so razmere za vse rokometaše oziroma športnike enake.”

“Najprej naj se umirijo razmere z virusom, potem pa bo čas za reševanje športnih sezon in tekmovanj. Šport je zdaj manj pomemben, glede na to, da je razglašena karantena, je to treba tudi upoštevati. V tem trenutku sploh ne razmišljam o tem, kdaj se bodo znova začele tekme, ampak o tem, da se stanje v vsej Evropi in svetu čim prej izboljša. Če se bo vse skupaj končalo v nekem normalnem časovnem obdobju, pa ne vidim razloga, zakaj se tekmovanja ne bi odigrala do konca. Seveda je vse skupaj odvisno od rokometnih zvez,” na celotno situacijo gleda Dolenec in pravi, da ne gre z glavo skozi zdi.

Foto: Barcelona HC

Komentarji