Vid Kavtičnik: “Ne smemo več kot kilometer stran od doma”

Iz Francije se je v času karantene za Sportal oglasil tudi Vid Kavtičnik. Tako kot večina športnikov po svetu čaka kako, če sploh se bo sezona nadaljevala. Kavtičnik v Franciji živi že več kot deset let, saj je med letoma 2009 in 2019 igral za Montpellier. Trenutno brani barve PAUC Aixa.


Vid Kavtičnik je z Montpellierom v sezoni 2017/2018 osvojil tudi elitno ligo prvakov. Francija je v karanteni od prejšnjega torka, od doma pa so dovoljene le nujne poti.

“Trenutno imamo omejen dostop do vsega, od doma se ne smemo oddaljiti za več kot en kilometer. Za vsak izhod moraš imeti s seboj posebno dovolilnico oziroma izpolnjen formular, zakaj si zapustil dom, na primer če greš k zdravniku ali v lekarno. Tudi v trgovino gremo lahko le po najnujnejših nakupih, s športom pa se lahko ukvarjam le v tem dosegu enega kilometra. Zdaj so nam karanteno s prvotnih dveh tednov podaljšali na šest in vse skupaj res ni enostavno,” je stanje povzel Kavtičnik, ki z družino živi na jugovzhodu Francije.

Vid Kavtičnik dodaja, da naj bi francoski predsednik nagrajeval vse tiste, ki bodo cel dan doma. “V zadnjih dneh se veliko govori o tem, da francoski predsednik Emmanuel Macron razmišlja o nekakšnem nagrajevanju za tiste, ki ves dan ostanejo doma. Ti naj bi bili nagrajeni s plačilom 28 evrov na dan, če bi se ves dan res zadrževali le doma.”

“Tako kot drugje tudi mi nimamo dovoljenja, da bi trenirali v areni, kjer igramo. Vse je zaprto. Kolikor lahko, treniram doma, predvsem poskušam poskrbeti za fizično pripravljenost. Kdaj in ali se bodo tekmovanja pri nas nadaljevala, pa ne vem. Vse skupaj je zdaj prekinjeno vsaj do 22. aprila, a glede na to, da se je čas karantene še podaljšal, dvomim, da se bo prvenstvo sploh lahko izpeljalo do konca,” je dejal Kavtičnik, ki po koncu sezone seli še k enemu francoskemu prvoligašu. Tokrat bo oblekel dres Nimesa.

Nosilec dveh kolajn s slovensko reprezentanco na velikih tekmovanjih se zaveda, da se če bo sezona nadaljeval vsekakor ne bo lahko. “Tudi če bi se v tej sezoni tekmovanja nadaljevala, bo zagotovo zelo težko, glede na to, koliko časa bomo zdaj brez rokometne igre. Na takšen način je težko vzdrževati tudi kondicijo, na koncu bomo zato vsi verjetno tudi bolj podvrženi poškodbam, ko se bomo vrnili na parket. Vse skupaj je zelo tvegano. Po drugi strani pa razumem organizatorje, da si želijo tekmovanja odigrati do konca.”

“Trenutno je še vse v zraku. Najprej se je treba prebiti skozi to krizo z virusom, potem pa bomo videli, kako in kaj. Dobili smo tudi informacije, da bomo verjetno morali ostati v klubih vse do konca izteka pogodb, ki se bo zgodil 30. junija. Zdaj je težko karkoli napovedati, saj nihče ne ve, kako dolgo bo vse skupaj trajalo. Res upam, da se bo vse izteklo v normalnem časovnem obdobju. Vse skupaj je treba zdržati in prebroditi, pa bo potem vse lažje in boljše,” je za konec še dodal Vid Kavtičnik.

Foto: PAUC Aix

Komentarji