Kaj sploh je rokomet na mivki?

Nezadržno se bliža datum, ko bo v Ljubljani in na Vrhniki potekalo državno prvenstvo v rokometu na mivki.


Gre za šport, ki v Sloveniji nima bogate, zgodovine saj se bo letos zgodilo šele peto državno prvenstvo, pa vendarle imamo tudi reprezentanco, ki ima leta 2019 željo nastopiti na Mediteranskih igrah v Grčiji. Namen tega prvenstva pa je popularizirati samo rokometno igro med generacijami, kar pa glede na večanje obiska iz leta v leto tudi uspeva.

OSNOVNA PRAVILA
Pa pojdimo k bistvu same igre. Igrišče za rokomet na mivki je dolgo 27 metrov in široko 12 metrov, globina mivke pa mora biti vsaj 25 centimetrov.  Vratarjev prostor ima enako prostornino kot pri navadnem rokometnem igrišču in sicer 6 m dolžine in 12 m širine. Gol pa v višino meri 2 m, širino pa 3 m. Za izbiro gola se ekipo izbere na enak način kot pri dvoranskem rokometu in sicer z metom kovanca. Igralni čas je precej krajši in znaša 2 polčasa po 10 minut med katerima je 5 minut pavze.

KAJ PA REZULTAT?
Sam rezultat se točkuje malo drugače kot pri dvoranskem rokometu. Ob vsakem polčasu ekipa, ki dobi polčas, dobi tudi točko in v primeru izida 1:1 ekipi izvajata tako imenovane shootoute. In kako se izvajajo?

OSNOVNA PRAVILA SHOOTOUTA

  • Oba vratarja stojita v golu na golovi črti (vsaj z eno nogo). Igralec mora stati z eno nogo na stičišču črte vratarjevega prostora in igralnega polja. Ko sodnik z žvižgom nakaže začetek izvajanja, mora igralec podati žogo svojemu vratarju v gol. Ko žoga zapusti roko igralca lahko oba vratarja zapustita gol in se prosto gibljeta po vratarjevem prostoru. Vratar ki je sprejel žogo mora ostati v svojem vratarjevem prostorju ter mora v treh sekundah streljati na nasprotni gol ali podati žogo svojemu soigralcu, ki teče proti nasprotnikovemu golu. Med podajo žoga ne sme pasti na tla.
  • Igralec mora uloviti žogo in poskušati zadeti gol, pri tem pa ne sme kršiti pravil (predvsem število korakov – 3).  Če vratar ali igralec ekipe, ki napada, krši pravila, je napad končan. Če vratar ekipe, ki je v obrambi, zapusti vratarjev prostor, se lahko kadarkoli vrne nazaj v prostor.
  • Če število igralcev, ki še imajo pravico igranja, pade pod 5, ima moštvo posledično manj strelov v shootoutu (vsak igralec lahko v seriji strelja le enkrat).
  • Če vratar v shootoutu obrani strel, a pri tem krši pravila, se dosodi kazenski strel (6-metrovko). Kazenski strel lahko izvaja katerikoli igralec istega moštva, ki še ima pravico igre na tekmi. Če vratar v shootoutu zapusti vratarjev prostor in povzroči trk z nasprotnim igralcem, je diskvalificiran (kaznovan).

GOL LAHKO ŠTEJE TUDI 2 TOČKI
Drugačno pa je tudi točkovanje, saj se določeni zadetki nagrajujejo z dvema točkama in to so zadetki iz 6-metrovke, vratarjev gol in atraktivni zadetki iz obrata. Igralec lahko žogo drži v rokah največ tri sekunde in naredi največ tri korake z žogo v roki, torej enako kot pri dvoranskem rokometu.

Ekipa lahko šteje maksimalno 10 igralcev, za začetek pa je potrebnih vsaj 6 igralcev, na igrišču pa so lahko hkrati 4 igralci vsake ekipe (3+1). Igra se brez obutve, torej bosi. V primerjavi z dvoranskim rokometom pa tukaj lahko vratar zapusti svoj prostor brez žoge in se priključi ostalim igralcem v igralnem prostoru. Vsak začetek tekme pa se prične po košarkarsko, s sodniškim metom. Sama pravila se razlikujejo od dvoranskega rokometa in so malo obsežnejša, zato jih lahko najdete na Facebook strani portala Rokomet na mivki.

Sicer pa je sama igra zelo atraktivna, kar omogoča predvsem fina podlaga mivke in več prostora, saj je na igrišču manj igralcev kot pri dvoranskem rokometu. Največji smisel tega tekmovanja pa je zabava in druženje ob športni aktivnosti, obenem pa so najboljši tudi nagrajeni.

Lansko leto je bil v Ormožu v ženski in moški kategoriji najboljši klub RK Mivka, v mlajši kategoriji pa Jeruzalem Ormož 1 pri dečkih in ŽRK Aklimat Ptuj pri dekletih.

Lansko leto izbrana najboljša igralka turnirja Tara Jonovič je povedala: “Na lanskoletnem prvenstvu sem zelo uživala, tako kot na vsakem do sedaj. Igral se je dober rokomet na mivki. Videli smo veliko atraktivnih golov in kar nekaj napetih končnic. Tekom prvenstva je bilo poskrbljeno tudi za zabavo. Hrane, pijače in glasbe ni manjkalo, tako da je bilo za dobro voljo 100 % poskrbljeno. Tudi letos se bom udeležila prvenstva in ponovno pričakujem nepozabno doživetje.”

Zato tudi letos vabimo vse rokometne navdušence in igralce k udeležbi na prvenstvu, ki bo potekalo v Športnem parku Ludus v Črnučah 16. in 17. 6. Vse zainteresirane ekipe se lahko prijavite do 30. 5. 2018, prav tako pa organizator z veseljem sprejme tudi kakšno pomoč pri zapisniku in ostalih tehničnih zadevah. Več o prijavi si lahko preberete TUKAJ. Tudi naša ekipa bo prisotna in upajmo na odlično vzdušje ter seveda lepo vreme.

 

Pripravil: Grega Likozar
FOTO: Rokomet na mivki – FB

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja