Kakšna je računica za OI?

Slovenska moška rokometna reprezentanca si je s torkovo zmago proti Danski (28:25) zagotovila tekmo za končno peto mesto na letošnjem evropskem prvenstvu. Obenem je potrdila mesto v kvalifikacijah za olimpijske igre, tekmeci pa bodo znani ta vikend.


Z uvrstitvijo med najboljših šest ekip si je slovenska reprezentanca zagotovila mesto v kvalifikacijah za olimpijske igre. Evropa je namreč po zaslugi zmage Danske na svetovnem prvenstvu prejela dve dodatni kvalifikacijski mesti, ki bosta dodeljeni glede na končno razvrstitev evropskega prvenstva. Prejeli ju bosta reprezentanci, ki si kvalifikacijskih bojev ne bosta zagotovili po drugačni poti.

Na olimpijske igre so neposredno že uvrščene Danska (svetovna prvakinja), Francija (gostiteljica), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (zmagovalka Panameriških iger) ter bodoči evropski (znano 28. januarja) in afriški (znano 27. januarja) prvak.

V polfinale Eura so se uvrstile Danska, Francija, Nemčija in Švedska. Danska in Francija imata že zagotovljeno mesto na OI, medtem ko imata Švedska in Nemčija že zagotovljeno mesto v kvalifikacijah za OI. 

Slovenija je sicer še vedno v igri, da si kvalifikacijsko vozovnico pribori po zaslugi 10. mesta na lanskoletnem svetovnem prvenstvu, ki je nosilno tekmovanje za dodelitev kvalifikacijskih mest. Ker sta se v finalu mundiala merili Danska in Francija, v kvalifikacije vodi naslednjih šest mest. Slovenija je v čakalnici na drugem mestu, pred njo na vozovnico čaka še Hrvaška.

Scenarij s prebojem preko svetovnega prvenstva je uresničljiv z dvema pogojema. Evropska prvakinja ali naslednja najvišja uvrščena ekipa (v kolikor bosta po najvišjih mestih posegli Danska in/ali Francija) mora postati ena izmed ekip, ki je bila na svetovnem prvenstvu uvrščena pred Slovenijo (Nemčija ali Madžarska), obenem pa mora afriško prvenstvo (finale bo na sporedu v soboto) osvojiti Egipt, ki je bil prav tako uvrščen pred slovensko izbrano vrsto. Obe ekipi (evropski prvak/naslednja najvišje uvrščena ekipa in Egipt) bi si s tem priborili neposredno mesto v Parizu in obenem sprostili dve mesti za kvalifikacije.

Če se bo Slovenija v kvalifikacije za OI uvrstila preko svetovnega prvenstva, bo nastopila v kvalifikacijski skupini 1 s Španijo, Brazilijo in Bahrajnom, v nasprotnem primeru pa v eni izmed preostalih dveh skupin (o tem odloča tudi končna uvrstitev na EP). 

Komentarji