Znani slovenski tekmeci v boju za olimpijske igre

Po končanem afriškem prvenstvu so znani tekmeci slovenske moške rokometne reprezentance v kvalifikacijah za nastop na letošnjih olimpijskih igrah. Za pot v Pariz Slovenci proti Španiji, Braziliji in Bahrajnu.


Izbranci selektorja Uroša Zormana so v petek sklenili nastope na evropskem prvenstvu in osvojili šesto mesto. Z uvrstitvijo v končnico v Köln so potrdili mesto v kvalifikacijah za olimpijski Pariz skozi evropsko prvenstvo, vseeno pa ostali v igri za preboj v kvalifikacije skozi lanskoletno svetovno prvenstvo, ki je nosilno tekmovanje za dodeljevanje kvalifikacijskih mest.

Na koncu je Slovenijo v boje za poletno pot v francosko prestolnico popeljalo 10. mesto, ki ga je ta dosegla na mundialu. Neposredno po zaključku tekmovanja je bilo tedaj znano, da so si mesto v kvalifikacijah zagotovile reprezentance, uvrščene med drugim in osmim mestom. Slovenska vrsta je bila v t.i. čakalnici druga.

Z uvrstitvijo Danske, Francije, Švedske in Nemčije v polfinale letošnjega evropskega prvenstva se je v čakalnici sprostilo prvo kvalifikacijsko mesto. Danci (svetovni prvaki) ter Francozi (gostitelji) so namreč na olimpijske igre uvrščeni neposredno. Drugo kvalifikacijsko mesto, ki je v kvalifikacije popeljalo Slovenijo, se je sprostilo s koncem afriškega prvenstva. Egipt, ki je bil na svetovnem prvenstvu prav tako uvrščen pred našo reprezentanco, si je s končnim zmagoslavjem proti Alžiriji (29:21) priigral neposredno pot v francosko prestolnico.

Boji za zadnjih šest mest na olimpijskih igrah bodo potekali med 14. in 17. marcem. Slovenija bo nastopala v skupini 1, skupaj s Španijo, najboljšo reprezentanco svetovnega prvenstva, ki ji ni pripadlo neposredno mesto v Parizu, ter predstavnikoma tretjega in četrtega najvišje uvrščenega kontinenta na svetovnem prvenstvu – Azije in Južne Amerike. Ekipi Bahrajna in Brazilije sta na kontinentalnih kvalifikacijah oziroma prvenstvih osvojili drugi mesti.

Slovenci se bodo v kvalifikacijah uvodoma 14. marca pomerili s Španci. Sledil bo dvoboj z Brazilijo (15. ali 16. marec), za konec jih 17. marca čaka še snidenje z Bahrajnom. Na olimpijske igre bosta napredovali dve najboljši reprezentanci. Prizorišče turnirja in točni termini še niso znani.

“Tisto, kar smo si z mojim prihodom na mesto selektorja zadali, smo dosegli, to so kvalifikacije za olimpijske igre. Rezultat na svetovnem prvenstvu nam je prinesel kvalifikacijsko skupino z le enimi dodatnimi evropskimi tekmeci, kar smo si po tihem tudi želeli. Skupine z večimi so namreč vsaj na papirju bolj zahtevne. A nikogar nikakor ne gre podcenjevati, danes vsi znajo igrati rokomet. Tako Brazilija kot Bahrajn sta v preteklosti že dosegala dobre rezultate. Potrebno bo biti zelo, zelo previden,” pove selektor Zorman in dodaja: “Na tisto, kar nas čaka na kvalifikacijskem turnirju, se bomo kar najbolje pripravili. Cilj je uvrstitev na olimpijske igre in verjamem, da nam bo to uspelo! Priložnost je potrebno izkoristiti! Po vsem, kar smo do danes pokazali, smo tega zmožni in sposobni.”

Slovenski rokometaši so na njih premierno nastopili leta 2000 v avstralskem Sydneyju in tekmovanje sklenili na osmem mestu. Štiri leta pozneje so bili v Atenah 11., najvišje pa se zavihteli leta 2016 v Rio de Janeiru, ko so bili šesti.

Komentarji