Kdaj, kje in kako začenjajo Slovenci EP?

Prvi preizkus na Euru Slovenijo čaka ta četrtek, ko se bo na uvodni tekmi skupine D v berlinski Mercedes-Benz areni ob 18. uri pomerila s Ferskimi otoki. V soboto bo ob enaki uri sledil dvoboj s Poljaki, prvi del pa bo sklenila s ponedeljkovim dvobojem z Norvežani. Napredovanje si bosta zagotovili le najboljši dve reprezentanci skupine. Vse tekme izbrancev selektorja Zormana bosta v Sloveniji v živo prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport.


O ciljih reprezentanti ne govorijo na glas, tudi zaradi poškodb bodo od tekme do tekme stopnjevali formo in črto pod prvenstvom potegnili po zadnjem nastopu. “Dogovorili smo se, da ne bomo razpredali o nekih ciljih. Gremo tekmo po tekmi, že tako je vsaka naslednja najbolj pomembna. Nismo si postavili rezultatskih ciljev, nismo razpredali o tem, na katerem mestu želimo pristati. Želimo pokazati največ, kar v danem trenutku lahko. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne,” je razpredal kapetan izbrane vrste Dolenec.

O dobrem vzdušju v izbrani vrsti se je razgovoril Vlah. Član danskega Alborga je na začetek priprav prišel načet, z bolečinami v kolenu, te pa so po zadnjih pripravljalnih tekmah v Poreču obvladljive, dodaja. “Pred novim letom nisem treniral rokometa dva tedna. Nekaj bolečin je bilo po tekmi s Črno goro, po ogrevanju pred tekmo proti Hrvaški pa je bilo že vse v redu. Verjamem, da bo tudi v Nemčiji tako. Po novem letu sem oddelal vse treninge,” je dejal eden od nosilcev slovenske igre.

Prvi slovenski tekmec bodo Ferski otoki. Čeprav so Ferci relativna neznanka, pa temu ni tako med slovenskimi rokometaši. “Težka tekma bo. Zdaj sem v tem skandinavskem sistemu in vem, da bodo na tekmo prišli sproščeni, brez pritiska ter s številnimi svojimi navijači. Nekateri igrajo v dobrih klubih, mogoče jih kdo ne pozna, ampak mi vemo, česa so sposobni. Moramo dobiti prvo tekmo, taktično se bomo v naslednjih dneh še pripravili, a presenečenja ne sme biti,” je o uvodnem tekmecu povedal 26-letni Vlah.

Rokometna zveza Slovenije bo v Berlinu športni del združila tudi z gospodarstvom. V sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, nemško gospodarsko zbornico in Veleposlaništvom RS v Nemčiji bo pripravila poslovno središče, ki bo potekalo 14. in 15. januarja. Na njem bodo prisotni visoki predstavniki slovenskega in nemškega gospodarstva, posebna gostja pa bo tudi predsednica RS Slovenije Nataša Pirc Musar.

Komentarji