Za uvod med evropsko elito proti Fercem

V Nemčiji se začenja letošnje evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Na slednjem bo 14. v zgodovini nastopila tudi slovenska reprezentanca. Uvodni obračun s Ferskimi otoki jo čaka v četrtek ob 18. uri.


Slovenija bo v uvodnem delu tekmovanja nastopala v Berlinu, v dvorani Mercedes Benz, ki sprejme 17.000 obiskovalcev. Po dvoboju s Ferci bo v soboto ob 18. uri sledil dvoboj s Poljaki, v ponedeljek ob 20.30 pa še s prvimi favoriti skupine D, Norvežani. Vse tekme bosta v Sloveniji prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport.

Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so v nemško prestolnico prispeli v precej okrnjeni zasedbi. Zaradi poškodb tokrat ni poleg kar četverice igralcev – manjkajo Domen Makuc (koleno), Stefan Žabić (ahilova tetiva), Blaž Janc (hrbet) in Rok Ovniček (koleno) -, ki so slovenske barve branili na lanskoletnem svetovnem prvenstvu na Poljskem. Tik pred odhodom v Nemčijo je postalo jasno, da izbrani vrsti, prav tako zaradi poškodbe, ne bo mogel pomagati niti Nik Henigman (rama).

Kljub vsem težavam je slovenska vrsta v Berlin odšla z dvignjeno glavo in z jasno vizijo, da je pomembna le vsaka naslednja tekma. Reprezentanca je na prizorišče tekmovanja srečno prispela v torkovih pozno popoldanskih urah. Dolgotrajna pot ni minila brez zapletov, saj na končno destinacijo ni prispela vsa slovenska oprema, a tudi to iz obrazov slovenskih rokometašev ni izbrisalo nasmeškov in pokvarilo odličnega vzdušja, ki vlada v ekipi.

Še isti dan je reprezentanca opravila lažjo vadbo v trenažni dvorani, medtem ko je bilo sredino dopoldne namenjeno pravemu treningu z zadnjo pripravo na tekmece s Ferskih otokov. Na drugem treningu v Nemčiji so se Slovenci tudi spoznali z dvorano Mercedes Benz, kjer jih čakajo tri tekme skupine D, iz katere si bosta napredovanje zagotovili dve ekipi.

Letošnje evropsko prvenstvo bo za Ferce zgodovinsko, saj se bodo prvič v zgodovini preizkusili na enem izmed velikih tekmovanj v članski kategoriji. Na tekmovanje so se prebili kot ena izmed najbolje tretje uvrščenih ekip v kvalifikacijskih skupinah. Prvi zvezdnik ekipe je srednji zunanji rokometaš Elias Ellefsen á Skipagøtu, ki v dresu nemškega velikana iz Kiela igra tudi v elitni EHF Ligi prvakov.“Širša javnost morda Ferce jemlje kot rokometne eksote, a gre za resno ekipo, katero bo potrebno vzeti skrajno resno. Na papirju smo favoriti in od te vloge ne bežimo. Tekma bo zagotovo zahtevna. Danes vse ekipe znajo igrati rokomet. Ferski otoki v ekipi nimajo pretirano visokih igralcev, je pa zato njihova igra hitra, z intenzivnim ritmom. Tudi v obrambi so zelo agresivni. A tudi mi imamo svoje prednosti. Želim si dobre, borbene, željne igre. Na koncu vsi vemo, kaj nam to prinaša,” pred obračunom opozarja selektor Zorman.

Komentarji