Slovenci z zmago začeli nastope na evropskem prvenstvu

Slovenska moška rokometna reprezentanca je uspešno začela nastope na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V prvem krogu skupine D je v Berlinu z 32:29 (13:13) premagala Ferske otoke in zabeležila pomembni točki v boju za napredovanje v drugi del tekmovanja.


Na uvodni tekmi prvenstva se je selektor Uroš Zorman odločil, da izven kadra pusti levokrilnega igralca Tadeja Mazeja in vratarja Miljana Vujovića.

Večji del večera tesen obračun v Mercedes-Benz Areni, ki so jo zasedli predvsem ferski navijači ob debiju njihove reprezentance na velikih tekmovanjih, so Slovenci odločili v drugem polčasu, ko so prevladale izkušnje z velikih tekmovanj ter daljša klop. Slovenci so dvoboj začeli malce medlo, v krču, čeprav so po golu Boruta Mačkovška povedli. Na novo vodstvo so čakali do 13. minute (6:5), ko je bil natančen kapetan Jure Dolenec. Vmes so Ferci povedli za dva gol, nato pa malce popustili po nenehni napadalni igri ena na ena. Po tretjem golu Mačkovška je bilo na semaforju 8:6, +3 pa je preprečil ferski vratar Pauli Jacobsen. Na krilih svojih številnih in glasnih navijačev, v dvorani se jih je zbralo več kot 4000, so v 26. minuti povedli po golu Hakuna av Teiguma, povišanje te prednosti pa je z obrambo preprečil Klemen Ferlin. Ta se je v prvem delu izkazal s sedmimi obrambami, tudi po nekaj strelih s šestih, sedmih metrov. Ekipi sta po še enem od številnih slabših zaključkov, tokrat Aleksa Vlaha, na odmor odšli poravnani.

Drugi del se za slovensko izbrano vrsto ni začel najbolje, še naprej pa je gole zbiral av Teigum. Slovenci so zaostanek dveh zadetkov izničili z delnim izidom 4:0, ko sta za 19:17 poskrbela Nejc Cehte in z ukradeno žogo ob igralcu manj Miha Zarabec. Prvič so Slovenci na +3 ušli v 44. minuti, ko je še sedmič na tekmi zadel Vlah, prednost pa je nato po slabših minutah tekmecev narasla na pet golov (26:21). Čeprav so se gosti s severa izkazali za čvrste tekmece, pa so jim proti koncu dvoboja že nekoliko pojenjale moči, kar so Slovenci izkoriščali z igro ena na ena. Ko je bilo na semaforju 29:23 je bila točka za debitante zunaj dosega, četudi so do konca malce omilili razliko.

Najboljši strelec pri Slovencih je bil z osmimi goli Vlah, sedem jih je dosegel Zarabec. Pri Fercih sta devet golov dosegla Elias a Skipagoetu in Hakun av Teigum.

Komentarji