Kolumna 29: Stili vodenja rokometne tekme

Na potek rokometne tekme ter na stil igranja rokometne igre s svojimi odločitvami in dejanji neposredno vplivajo igralci na igrišču. Poleg njih pa ima posredno, vendar nič manj pomembno vlogo pri vodenju in usmerjanju moštvene igre tudi trener sam. Od njega je namreč odvisno, kako dobro bodo rokometaši na posamezne situacije v igri pripravljeni ter kako dobro bodo razumeli in upoštevali vse dejavnike uspešne igre, saj lahko nenazadnje le oni spremenijo rezultat.


Glavna vloga trenerja pri vodenju ekipe je taktična priprava moštva na nasprotnika ter skrb za popolno izkoriščanje moštvenih prednosti oziroma nasprotnikovih slabosti. Trener namreč s klopi drugače in morda lažje dojema določene situacije v igri ter nadalje podaja napotke igralcem za še uspešnejšo predstavo na igrišču. Z optimalno tehnično, taktično, fizično in mentalno pripravo svojih igralcev, dobrim vodenjem tekme ter upoštevanimi navodili s strani rokometašev na igrišču, si lahko trener nadeja dobre predstave in nenazadnje celo večjih uspehov.

Stili vodenja igralcev se med trenerji sicer močno razlikujejo. Nekateri trenerji za dobro predstavo poudarjajo potreben motivacijski moment, drugi zgolj dobro tehnično in taktično pripravo, nekateri trenerji nad igralci izvajajo neprestan pritisk, spet drugi so povsem umirjeni in zgolj z razumljivo razlago opišejo nastalo situacijo ter predstavijo rešitev. Stili vodenja so najbolj odvisni od osebnosti trenerja samega, vendar se lahko skozi leta, s pridobljenimi izkušnjami in znanjem, le-ti tudi prilagajo glede na nastale situacije, predvsem pa na različne tipe igralcev v moštvu ter celoten ekipni duh.

Ne glede na stile vodenja pa trenerji želijo na vsaki tekmi iz svojih varovancev izvabiti njihove najboljše predstave, ki lahko ključno pripomorejo tudi h končnemu, ekipnemu cilju. Pri tem si, po najboljših možnostih, pomagajo z analiziranjem lastnega in nasprotnega moštva, nasveti različnih pomočnikov ali z različnimi tehnološkimi pripomočki.

O slednjem priča primer selektorja švedske rokometne reprezentance Glenna Solberga, ki je združil različne aspekte opisane pomoči ter kljub ne povsem poimensko zvezdniški ekipi na svetovnem prvenstvu v Egiptu 2021 osvojil srebrno medaljo. Solberg je imel namreč na vseki tekmi v enem ušesu eno zadnjih pridobitev tehnološkega napredka, in sicer brezžično slušalko. Preko slednje je neprestano komuniciral s svojim pomočnikom Tobiasom Karlssonom, ki mu je s tribune podajal napotke za izboljšanje igre v obrambi. Solberg je tako izkoristil vidik igre s tretje perspektive in poleg svojega vidika ter neposrednih občutkov obrambnih igralcev na igrišču, lahko priredil oziroma izboljšal taktično postavitev svojega moštva in s tem morda ključno vplival na igro celotnega prvenstva ter nenazadnje na končni reprezentančni uspeh.

Morda je s svojim dejanjem vrgel žogico ostalim trenerjem ter poudaril velik pomen sodelovanja za skupno dobro.

Komentarji