KONEC POKALA: Toskiću prvi, Celjanom dvaindvajseti naslov

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so po petih letih znova zmagovalci pokala Slovenije. V polfinalu so na trdi tekmi izločili Koprčane, v velikem finalu zaključnega turnirja v Ormožu pa so premagali domači Jeruzalem s 35:24 (19:14) in tako osvojili 22. pokalno lovoriko. Na tekmi za tretje mesto so zmago nad Koprom dosegli rokometaši novomeške Krke.


RD KOPER – MRK KRKA 21:28 (12:17)

Na dvoboju za tretje mesto Pokala Slovenije za moške sta se pomerila poraženca polfinalnih dvobojev, Koper in Krka. Primorci so v soboto pošteno namučili Celjane, ki so se v finale uvrstili po zmagi z 31:29, tudi Dolenjci pa so proti gostiteljem zaključnega turnirja v Ormožu prikazali dobro predstavo in v prvi polovici tekme večkrat vodili.

Novomeščanom se utrujenost, čeprav so imeli v primerjavi s tekmeci slabe tri ure manj počitka, v uvodu ni poznala. S prvim golom na tekmi, ki ga je zabil Uroš Knavs, so povedli in v vodstvu ostali vse do izenačenja na 6:6 v 15. minuti po golu Koprčana Luke Vujovića. A forma je, po kratkočasnem vodstvu Kopra, znova zanihala v korist varovancev Mirka Skoka, ki so si v drugi polovici prvega polčasa ustvarili prednost petih zadetkov (17:12). V nadaljevanju četrtouvrščena zasedba Liga NLB svoje prednosti ni izpustila iz rok. V drugi polovici tekme so Krkaši čvrsto držali vajeti v svojih rokah, največ pa so vodili za osem golov (26:18).

RD Koper: Matevž Žagar 5 (1), Jaka Moljk 3, Andraž Kete 2, Bor Breznikar 2, Adam Bratkovič 2, Luka Vujović 2, Tine Poklar 2, Benjamin Bekrić 1, Rok Marić, Dani Zugan 1, Tian Furlan, Klej Sanabor, Denis Konjevič, Teo Beganović, Marin Đurica 6/18, Jakob Morato 1/17

MRK Krka: Uroš Knvas 11 (4), Blaž Nosan 5, Veljko Stanojević 4, Jernej Avsec 3, Dino Rašo 2, Tilen Kukman 1, Žiga Bradeško 1, Kristjan Windischer 1, Marko Majstorović, Vladan Lončar, Klemen Matko, Žan Grojzdek, Vojislav Vukić, Žan Rauh 0/1, Blaž Bajer 0/2, Jure Blaževič 8/26

 

RK JERUZALEM ORMOŽ – RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24:35 (14:19)

Gostitelji turnirja v Ormožu so dočakali zasluženo uvrstitev v finale, ki so jo domači navijači znova nagradili z udeležbo na tribunah, vstopnice za dvoboj med domačim Jeruzalemom in izzivalci iz Celja so namreč pošlje že nekaj ur pred začetkom srečanja. 

V uvodu nedeljskega dvoboja so več svežine pokazali rokometaši iz mesta ob Savinji, ki so za tri zadetke povedli v sedmi minuti po golu Tadeja Mazeja (5:2), dve minuti  kasneje pa je ob zaostanku za štiri gole klop Ormožanov ukrepala z minuto odmora. Le ta je zgolj nekoliko omejila nalet varovancev Alema Toskića, ki so po polovici prvega polčasa vodili z 9:4. A ljubljenci domačega občinstva so nedolgo za tem izkoristili dvominutno izključitev Matica Suholežnika in se devet minut pred koncem prvega polčasa z golom Nika Ćirovića, ki bo po koncu sezone oblekel prav celjski dres, približali na 9:11. Rezultatskega priključka vendarle niso ujeli popolnoma, na odmor so se odpravili v zaostanku s 14:19.

Papirnati favoriti tega dvoboja iz Celja so v začetku druge polovice tekme takoj oplemenitili svojo prednost. V 37. minuti je reprezentančni krožni napadalec Stefan Žabić zadel za +7 (23:16), lepa zaloga v golih pa je nato konstantno naraščala. V 47. minuti je po golu Suholežnika že znašala enajst golov (31:20), vsi dvomi o zmagovalcih pa so bili razrešeni.

RK Celje Pivovarna Laško: Aleks Vlah 7, Tilen Strmljan 5, Tim Cokan 5, Tadej Mazej 5, Stefan Žabić 4, Žiga Mlakar 3, Matic Szholežnik 2, Gal Marguč 2, Ante Ivanković 1, Patrik Martinović 1, Amir Muhović, Mitja Janc, Vukašin Antonijević, Yassine Belkaied 3/4, Nebojša Bojić 7/27, Gal Gaberšek 2/5

RK Jeruzalem Ormož: Miha Kolmančič 5, Nik Ćirović 5, Tilen Kosi 4, Teo Šulek 3, Staš Krabonja 2, Denis Škrinjar 2, Aljoša Munda 1, David Bogadi 1, Gašper Pungartnik 1, Rok Žuran, Gašper Hebar, Sebastijan Vincek, Tomislav Balent 0/3, Alen Skledar 1/23, Aleš Zemljič 4/14

 

POSAMIČNE NAGRADE

Nagrado za najboljšega strelca turnirja je prejel domačin Tilen Kosi, ki je skupno zabeležil 19 zadetkov (15 proti Krki in 4 proti Celju Pivovarni Laško). Za najboljšega vratarja je bil izbran branilec celjske mreže Nebojša Bojić (18 obramb proti Kopru in 7 proti Jeruzalemu Ormožu). Naziv najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja je pripadel slovenskemu reprezentantu v celjskih vrstah, Aleksu Vlahu.

Na dosedanjih pokalnih tekmovanjih so bili najbolj uspešni prav rokometaši iz mesta grofov. Na zmagovalni oder so se povzpeli kar 22-krat, po trikrat sta zmagala Koper in Gorenje Velenje, po enkrat pa Gold Club Hrpelje in Prule 67.

 

FOTO: Denis Žuran/Slavko Kolar

Komentarji