KVALIFIKACIJE ZA SP 2023: Od “sprehodov” do peklenskih povratnih tekem

Slovenke so si na svoji prvi tekmi kvalifikacij za SP 2023 zagotovile prednost šestih zadetkov proti izbrani vrsti Italije. Sredina tekma na Kodeljevem bo ena izmed sedmih povratnih tekem tega dneva, tri srečanja pa bodo že jutri podala odgovor kdo bo konec letošnjega leta odpotoval na Dansko, Norveško in Švedsko. 


POVRATNE TEKME 11. APRILA

Švicarska reprezentanca je v Baslu tesno izgubila proti Čehinjam. Gostujoča zasedba je bila bolj ali manj boljši nasprotnik skozi celotno srečanje. Čehinje, ki so na krilih Markete Jerabkove (9) in Veronike Mala (9) še pet minut do konca srečanja vodile za 4 gole, so v izdihljajih tekme prejele tri zaporedne gole in zaključile trdo tekmo z enim zadetkom prednosti 31:32

 

Edina tekma z neodločenim izidom je bila odigrana na severovzhodu Avstrije. Domača reprezentanca se je pomerila s špansko vrsto, ki jo vodi José Ignacio Prades. Gostujoča ekipa je v prvem polčasu imela vse vajeti v svojih rokah (14:18), a so navodila Helfrieda Müllerja ob polčasu očitno zalegla in domača reprezentanca je tekmo povsem izenačila. Gostje so 8 minut do konca srečanja ponovno vodile za 3 zadetke, a jim po rezultatu 25:28 ni več uspelo premagati domače vratarke Petre Blazek (12 obramb). Pet sekund do konca srečanja je rezultat na 28:28 poravnala Katarina Pandža.

 

Ukrajinke so v Športnem centru Borisa Trajkovskega presenetile Makedonke. Čeprav so se domačinke pobrale po zaostanku osmih golov in ponovno izenačile, so v nadaljevanju morale priznati premoč rumeno-modrim 22:24

Ljubomir Savevski, selektor Makedonije: “Že več let igramo katastrofalne prve polčase. Ne vem ali je to pritisk domačega terena ali kaj drugega, a očitno je bolje, da igramo v gosteh. V prvem polčasu je bila slaba obramba, slab napad in slab doprinos vratark, v nadaljevanju pa se je to popravilo. To nam mora dati upanje na povratni tekmi. Vsi smo imeli visoka pričakovanja, a nas je Ukrajina presenetila s hitro igro v prvem delu tekme.”

 

POVRATNE TEKME 12. APRILA 

Slovakinje so v prvem krogu kvalifikacij s skupnim rezultatom 89:32 visoko nadigrale zasedbo Latvije, v drugem krogu kvalifikacij za prihajajoči mundijal pa so skoraj uspele presenetiti Hrvatice. Tekma se je močno zaostrila v drugem polčasu, ko sta si moštvi večkrat izmenjali vodstvo. V samem finišu so bolj zbrane ostale naše južne sosede, ki so z delnim izidom 5:1 v zadnjih petih minutah rezultat ponovno obrnile v svojo korist in slavile z rezultatom 23:25

 

Reprezentanca Turčije je bila v domačem Giresunu popolnoma nemočna proti srbski izbrani vrsti, ki jo vodi slovenski strokovnjak Uroš Bregar. 3000 domačih navijačev je pospremilo srbsko nadvlado, ki se je končala pri rezultatu 24:33

Uroš Bregar, selektor Srbije: “Nisem zadovoljen s prvim polčasom, ker smo naredili preveč tehničnih napak. Kar pa je dobro, je rezultat. Na polčasu smo govorili o tem kaj je potrebno popraviti. Najpomembneje je bilo, da so zmanjšamo število napak, kar nam je tudi uspelo. Vesel sem predvsem, ker so vse igralke dobile svojo priložnost. Velika zahvala gre starejšim reprezentantkam, ki so se odločile za pomoč, da se uspešno kvalificiramo na SP. Mislim, da si zaslužijo, da jih v Banjici pozdravijo polne tribune.” 

 

Romunke so doma rutinirano premagale Portugalke, ki v Pitești niso imele nikakršnih možnosti za zmago. Vodstvo sedmih golov v polčasu se je do konca srečanja povečalo na +15 (35:20), kar pa pomeni, da so varovanke domačega strokovnjaka Florentina Pere že uvrščene na letošnji mundijal. 

 

Islandska izbrana vrsta se je zelo solidno postavila po robu favoriziranim Madžarkam. Na severu Evrope so naše severovzhodne sosede že vodile z rezultatom 13:21, ko je sledil nalet domačink, ki so rezultatsko luknjo zmanjšale na 20:22. V zadnjih treh minutah so se ponovno zbrale gostje, ki so tekmo zaključile z rezultatom 21:25

 

Poljakinje so doma pričakovane nadigrale reprezentantke Kosova. Za domačo izbrano vrsto je šestkrat zadela članica RK Krim Mercatorja, Aleksandra Rosiak. Poljakinje se v Prištino odpravljajo z zalogo 14 zadetkov prednosti (36:22).

 

Poročilo med Itaijo in Slovenijo si lahko preberete tukaj. Četa Dragana Adžića bo povratno tekmo odigrala na Kodeljevem ob 17.30, prenos pa bo na TV SLO 2.

 

Največja gol razlika drugega kroga kvalifikacij za SP 2023 je “padla” v nemškem Hammu, kjer so domačinke z 39:13 nadvladale Grkinje. Modro-bele so v prvem krogu kvalifikacij s skupnim izidom 44:43 izločile Bosno in Hercegovino, a so varovanke Markusa Gaugischa povsem drugačen kolektiv. Nemke bodo lahko v grški Halkidi namenile čas uigravanju akcij in brušenju mladih igralk.

 

FOTO: RZS

Komentarji