Letno poročilo #4

Letno poročilo #3


JULIJ:

RK Krim Mercator sporoči, da se iz CSKA Moskve na enoletno posojo v slovensko prestolnico seli nekdanja najboljša mlada igralka, Daria Dmitrieva.

Slovenska moška reprezentanca je predčasno zaključila z nastopi na sredozemskih igrah. Razlog je koronavirus, s katerim se je okužilo kar sedem rokometašev.  Pomlajena slovenska reprezentanca je na dveh tekmah v Alžiriji izgubila proti Srbom in Tunizijcem, a pokazala tudi nekaj svetlih točk. 

Na sporedu je bilo zaključno dejanje mladih reprezentantk Slovenije na svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Celju. Po zmagi nad Tunizijo z 28:25 so tokrat na tekmi za 13. mesto morale priznati premoč reprezentanci Francije.

Žreb Sloveniji na Svetovnem prvenstvu namenil atraktivno skupino: Francija, Poljska , Savdska Arabija.

Najboljše levo krilo lige NLB postane Tilen Kodrin, naj levi zunanji je Rudolf Zvonimir Šafranko, naj srednji zunanji je Aleks Vlah, naj desni zunanji je Jaka Avsec, naj desno krilo je Aleksa Tufegdžić, naj krožni igralec je Benjamin Cirar, naj vratar je Maks Sadar.

Slovenske rokometašice v reprezentanci do 16 let so skupinski del mednarodnega turnirja European Open sklenejo na tretjem mestu. Izgubile so proti reprezentanci Romunije in Francije, premagale pa so Estonijo in Latvijo. Turnir nadaljujejo s porazoma proti domačinkam – Švedinjam in porazom proti izbrani vrsti Nizozemske. Za tem so bile za naše pretrd oreh Črnogorke. Na svoji zadnji tekmi prvenstva izgubijo proti Švici in zaključijo na 12. mestu. Poleg 12. mesta, pa je bila slovenska reprezentantka Tea Pogorelc, izbrana za najboljšo strelko turnirja. Na osmih tekmah je prispevala kar 57 zadetkov. 

Najboljši mladi igralec lige NLB postane Jure Lukman.

Najboljši trener lige NLB postane Aleksander Polak.

Iz portugalskega Sportinga se v RK Celje Pivovarna Laško seli 21-letni vratar Yassine Belkaeid.

V sezono 2022/23 ženski rokometni klub Ptuj vstopa z novimi okrepitvami. Člansko ekipo bodo v prihodnji sezoni okrepile Kaja Paradiž, Neža Rotovnik, Urška Kotnik, Aleša Franc, Sara Petrovič in Špela Štelcer.

Ribnico bo v naslednji sezoni na položaju srednjega zunanjega okrepil hrvaški organizator igre, Ivan Laljek

Slovenski strokovnjak Uroš Bregar je skupaj z reprezentanco Srbije dosegel odlično tretje mesto v alžirskem Oranu, kjer so potekale sredozemske igre. 

Začne se mladinsko evropsko prvenstvo na Portugalskem (U 20). Slovenci so v skupini z Madžarsko, Ferskimi otoki in Dansko. Slovenci prvo tekmo visoko izgubijo proti Madžarom, za gol premagajo Ferske otoke in izgubijo proti Danski. V nadaljevanju se Slovenci pomerijo za razvrstitev od 9. do 16. mesta. Na prvi tekmi so boljši od izbrane vrste Poljske. Na naslednjem obračunu so naši boljši od Norvežanom, kar jih uvršča v boje od 9. do 12. mesta. Sledi infarktni obračun proti Islandcem in zmaga 37:35. Na zadnji tekmi premagajo še Ferske otoke in zasedejo 9. mesto ter si s tem priigrajo vstopnico za svetovno prvenstvo. 

Iz štajerske prestolnice odhajajo Domen Knez, Aleksa Veselinović, Filip Rakita, Matic Dosedla, Miloš Milačić ter najboljši strelec Mariborčanov v pretekli sezoni, Mitja Janc.

Ribničani predstavijo zadnjo okrepitev – Janeza Gruma.

Slovenci dobimo nov mednarodni sodniški par. Z nazivom EHF sodnika se lahko pohvalita Žan Pukšič in Miha Satler.

V prihajajoči sezoni 2022/23 se bo v evropskih tekmovanjih pomerilo kar pet slovenskih klubov. Poleg Celjanov, Trebanjcev, Velenjčanov in Ribničanov se bodo na evropsko pot podali tudi Slovenjgradčani, ki so s strani evropske rokometne zveze prejeli posebno vabilo. 

Matevž Kunst se iz Nemčije seli v avstrisjki Handball Sportunion Leoben. 

Velenjčani predstavijo še svojo zadnjo okrepitev. Kot zadnji se jim bo pridružil 22- letni Urban Pipp. Poleg Urbana, pa se bodo v naslednji sezoni pridružili tudi Martin Hebar, Matevž Skok in David Kovačič. 

Velike spremembe pri RK Dol TKI Hrastnik. V prihodnji sezoni jih zapuščajo Jaša Bogovič, Domen Gerjovič, Tjan Potočnik, Erik Štamic, Alen Veršovnik in Urh Sitar. Uprava kluba se je uspela za prihajajočo sezono dogovoriti s samimi odličnimi okrepitvami. V prihodnji sezoni bodo rumeno-črni dres oblekli Jan Sivka, Klemen Nunčič, Jan Hočevar, Patrik Šunter, Nik Jager, Patrik Šuntner in povratnik Luka Cigler. 

Trebanjci in Slovenjgradčani dobijo nasprotnike v Ligi Evropa oziroma EHF pokalu. Trimo se bo pomeril s švedskim Kristianstadom, Slovenj Gradec pa z izraelskim Maccabi Rishon Lezion.

Adam Bratkovič in Marin Đurica okrepita zasedbo Kopra. Tine Poklar podaljša zvestobo rumeno-modrim za 2 leti. 

Luka Delić in Arijan Kovačevič sta novi okrepitvi MRK Ljubljane.

Slovenska moška rokometna reprezentanca do 16 let se odpravlja na Olimpijski festival evropske mladine, ki bo potekal med 24. in 30. julijev v Banski Bystrici. Olimpijski festival evropske mladine je največji športni dogodek za mlade športnike, ki so stari med 15. in 18. let. Na tokratni otvoritveni slovesnosti bo nosilec slovenske zastave kapetan Nik Borovnik, ki bo ob boku stal slovenski judoistki Niki Koren. Slovenska reprezentanca se bo v prvi skupini prvega dela srečala z reprezentancami Portugalske, Nemčije in Slovaške. V drugi del tekmovanja se bosta uvrstili dve ekipi iz vsake skupine, ki se bosta borili za najvišja mesta. 

V minuli sezoni je svojo rokometno kariero končal kapetan David Razgor. Razgor se je preselil v strokovni štab Celjanov, kapetanski trak pa predal Aleksu Vlahu. 

Jernej Drobež in Ibrahim Haseljić podaljšata pogodbi z Gorenjem.

Miljan Ivanović okrepi Trimo na položaju levega zunanjega za eno leto. Trebanjcem se pridruži še Krešimir Krešić. Kasneje podpišejo še z bosanskim vratarjem Mirnesom Grčom. 

Na Slovaškem, natančneje v Banski Bystrici, se začne Olimpijski festival evropske mladine. Slovenski rokometaši so se uvodoma pomerili z reprezentanco Portugalske, ki so ji žal morali priznati premoč. Slovenci so poraženi tudi na drugi tekmi proti reprezentanci Nemčije. Po dveh uvodnih porazih zabeležijo izbranci Janija Klemenčiča zmago proti Slovaški

Sebastjan Sovič zapusti mesto pomočnika trenerja pri Slovenj Gradcu.

Slovenski reprezentant Nejc Cehte se v prihodnji sezoni iz nemške bundeslige seli k danskemu prvaku GOG-u. 

Mario Šoštarić podaljša pogodbo s Szegedom do sezone 2025.

Patrik Leban, ki se je v minuli sezoni preizkušal v najmočnejši ligi na svetu, se je odločil prekiniti pogodbo z Erlangenom in se vrniti domov v Slovenijo. 

V članski ekipi Rokometnega društva Urbanscape Loka je prišlo do velikih sprememb v igralskem kadru. Pridružili so se jim Mark Batagelj, Aleksander Atanasov, Jan Križaj, Feliks Strehar in Gašper Jakac. 

Po dveh sezonah kaljenja na Igu se v Rokometni klub Trimo Trebnje vrača Jan Redek. 

 

AVGUST:

Reprezentanca do 16 let se iz Slovaške vrača z osmim mestom.

Ognjen Ostić podaljša pogodbo s Slovanom

Slovenska ženska rokometna reprezentanca do 18 let začne z nastopi na svetovnem prvenstvu v Skopju. Uvodoma so se pomerile z reprezentanco Nizozemske in visoko izgubile. Na drugi tekmi se pomerijo z reprezentanco Romunije in zabeležijo drugi poraz.

Slovenj Gradec na mesto pomočnika trenerja postavi Blaža Kleča.

Rokometni klub Mokerc KIG, bo v prihodnji sezoni vodil srbski strokovnjak Bratislav Stojmenović.

Ivančani predstavili še zadnjo okrepitev – Jako Glavana.

Rokometni klub Trimo Trebnje predstavi šesto okrepitev za novo sezono. V Trebnje prihaja nekdanji mladinski reprezentant Matic Pipp. 

Pri svojih 39- letih se je nekdanji slovenski reprezentant Saša Barišić Jaman odločil, da konča rokometno kariero. V svoji bogati rokometni karieri je zastopal barve Dobove, Kopra, Karlovca, Varaždina, Linza, Leobena in Našic, v katerih je preživel dolgih 15 let.

Slovenska moška rokometna reprezentanca do 18 let začne z nastopi na evropskem prvenstvu v Podgorici. Slovenci zaključijo skupinski del brez zmage. Izgubili so proti Norveški, Srbiji in Danski. V nadaljevanju osvojijo prvo točko z remijem proti Franciji.

Slovenske reprezentantke do 18 let so v Skopju začele z nastopi v drugem delu svetovnega prvenstva. V Predsedniškem pokalu se bodo borile za razvrstitev od 17. mesta naprej. Na prvi tekmi drugega dela zabeležijo prvo zmago proti Slovaški, kasneje izgubijo proti Črni Gori. 

Svetovna rokometna zveza (IHF)  spremeni določena pravila igre, ki so v veljavo že stopila s 1.7.2022. Pravila so bila prvič preizkušena na svetovnem prvenstvu za mladinke v Sloveniji, v letošnjem letu. Pravila se nanašajo na: pasivno igro (namesto 6 podaj, bodo na voljo le 4), prostor za izvajanje začetnega meta,  met v glavo vratarja.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca do 18 let je zaključila z nastopi na svetovnem prvenstvu v Skopju. Iz Skopja se vrača z osvojenim 20. mestom. 

V Ormož se po 4 letih vrne Gal Cirar.  Prav tako pride obrambni specialist Sebastijan Vincek. Bojan Čudič preda kapetanski trak Tomislavu Balentu. V klub se vrneta še Aljoša Munda in Aleš Zemljič.

V ženskem Rokometnem klubu Krka iz Novega mesta so za sezono 2022/23 predstavili prvo okrepitev. V klub se ponovno vrača Alja Vrček.

Ženski rokometni klub Krka, zaradi odhoda obeh domačih vratark, okrepi 21-letna Špela Remškar.

Slovenska moška rokometna reprezentanca do 18 let zaključi z nastopi na evropskem prvenstvu v Podgorici. Osvojili so končno 11. mesto in vozovnico za svetovno prvenstvo, ki se bo igralo prihodnje leto na Hrvaškem. Na tekmi za 11. mesto so premagali Črno goro 28:26.

Pred leti je sedanji selektor Tone Barič prvič v slovenskem prostoru po različnih regijah predstavil rokomet na vozičkih, v marcu 2019 pa se je pod vodstvom nekdanje reprezentantke Maje Užmah oblikovala prva slovenska rokometna ekipa na vozičkih. Prva slovenska ekipa za katero so nastopili Nenad Stojaković, Enis Musić, Matej Lednik, Vinko Hren, Aleš Povše, Janez Hudej, Simon Gračner, Boris Hebar, Aljoša Škaper, Klemen Lokar, Toni Zakrajšek in Nejc Stakne, je prvič zaigrala na rokometni simfoniji, proti reprezentanci Hrvaške. Slovenci so poleg Nizozemske edina evropska reprezentanca, ki bo odšla na prvo svetovno prvenstvo v Egipt.

V Mariboru prenovijo dvorano Tabor.

Črnogorski reprezentant Arsenje Dragašević zapušča Celje in se seli v Švico. Okrepil je vrste Pfadi Wintherthur Handball. 

Slovenska reprezentantka Elizabeth Omoregie postala romunska superpokalna prvakinja z ekipo CSM Bucuresti. Z 28:26 premagajo aktualne državne prvakinje – Rapid.

Rokometna sezona 2022/23 je pred vrati, še pred tem pa Superpokal v Izoli in Gornji Radgoni. V ženski konkurenci se bosta pomerili ekipi Krima in Celja, v moški pa Celja in Velenja. 

 

FOTO: Blaž Bratkovič

 

Komentarji