LIGA PRVAKINJ: FTC po čudežu preko francoskih prvakinj

Minuli vikend so bili odigrane povratne tekme četrtfinalnih obračunov v Ligi prvakinj. Györ in Vipers Kristiansand sta z zmagama za 9 zadetkov (Györ je izločil Odense, Vipers je bil boljši od Rapida) v drugem krogu, potrdili svoje mesto v polfinalu najprestižnejšega klubskega tekmovanja. Njima se pridružujeta Team Esjberg in, zelo presenetljivo, FTC Rail Cargo Hungaria. 


Najuspešnejša slovenska strelka Ana Gros se je z madžarskimi prvakinjami prebila preko Odenseja, najmočnejše ekipe na Danskem. Igralke iz mesta na Madžarskem, ki leži tik ob Slovaški meji, so izločile danske prvakinje po skupnem rezultatu 66-55. Grosova je bila z devetimi goli v gosteh in desetimi goli doma najboljša strelka obeh srečanj. 

Preostala danska zasedba, Team Esjberg, ki je v osmini finala izločila Brest, je tokrat opravila z najmočnejšo ekipo, ki jo trenutno premorejo v Romuniji. CSM București se je sicer dobro upiral ekipi, ki je sestavljena iz najboljših danskih in norveških reprezentantk. Prva strelka srečanja je bila slovenska reprezentantka Elizabeth Omoregie, ki je za hrbet vratark Amalie Milling ter Anne Opstrup Kristensen pospravila osem žog, a vseeno odšla s sklonjeno glavo po porazu 65-59. 

Madžarski FTC je izgubil prvo tekmo v domači dvorani za 6 zadetkov, zato je bilo malo takšnih optimistov, ki so verjeli v madžarsko napredovanje med najboljše štiri. A v atomskem drugem polčasu druge tekme je FTC popolnoma nadigral francoske prvakinje. Od 17-17 (po premoru) so Madžarke pritisnile po gasu, Metz pa ni več uspel slediti. Zgodovinska zmaga s 26-33 pomeni, da bodo Madžari imeli kar dva predstavnika na zaključnem turnirju. Najboljši strelki srečanja Antje Malestein in Sarah Bouktit sta zadeli po 8 golov. 

Podobna zgodba se je zgodila na daljnem severu, kjer je Vipers še drugič zanesljivo premagal Rapid iz Bukarešte. Tekmeca sta bila do 40. minute v egalu (24-24), v naslednjih desetih minutah pa je sledilo 10 skandinavskih zadetkov in le en prejeti gol, kar je odločilo srečanje v Kristiansandu. Prvo ime povratne tekme je bila norveška vratarka Katrine Lunde, ki je zaustavila 15 romunskih poskusov.

 

Komentarji