Luka Volk: “Vsi so me lepo sprejeli, že od samega začetka se počutim domače.”

Uroš Rapotec, RD Koper, ima novega pomočnika. Ta je postal 33-letni Izolan Luka Volk, ki se je v preteklih letih mudil in učil po vsej Sloveniji. Nam je nekoliko bolj znan kot trener drugoligaša RK Mokerc-Ig, s katerim je v sezoni 2017/2018 napredoval iz 2. v 1.B rokometno ligo. V začetku letošnje sezone je prevzel funkcijo glavnega trenerja, prav tako drugoligaša, RK Brežic. Vendar pa ta zgodba ni trajala dolgo. Po dobrih dveh mesecih, po le treh odigranih tekmah, so z Brežicami sporazumno prekinili sodelovanje. Imeli smo priložnost poklepetati z novopečenim pomočnikom prvoligaša RD Kopra.


Samo sezono ste začeli pri ekipi Brežic. Kako to, da se svojo pot v Brežicah zaključili že po dobrih dveh mesecih?

Zadeva se je odvila kot se je, zgolj splet neprijetnih okoliščin. V Brežice sem se imel namen preseliti, si urediti stanovanje, vendar pa do tega žal ni prišlo. Velik dejavnik pri sami odločitvi je odigrala tudi sama razdalja med mojo službo (vozil sem se iz Ljubljane, nekajkrat tudi iz Postojne), domom in treningi v Brežicah. Zavedam se, da velikokrat, zaradi same utrujenosti, na treningih nisem bil 100-odstoten, velik finančni zalogaj pa je bilo to tudi za sam klub. Zaradi vseh teh dejavnikov smo se nato sporazumno odločili, da prekinemo sodelovanje. Vsekakor je bilo za klub ugodnejše, da poiščejo neko lokalno rešitev. Ostali smo v odličnih medsebojnih odnosih, nekajkrat sem tudi že bil v Brežicah na obisku in na tekmi.

Ste nato takoj “skočili v akcijo” iskanja novega kluba?

Ne, vzel sem si nekaj časa premora. Posvetil sem se službenim in družinskim obveznostim. V tem obdobju sem sicer obiskoval treninge prvoligašev, z marsikaterim trenerjem sem se dobil na kakšni kavici oz. kosilu. Ta čas sem izkoristil predvsem za učenje, ker se zavedam, da imam v teh letih še veliko možnosti, da se marsikaj novega naučim. Verjamem, da sem v tem času napredoval predvsem na teoretskem področju rokometa.

Kako ste pa nato “pristali” v Kopru?

Lahko bi rekel, da sem v Kopru prisoten cel čas. Svoje rokometne korake sem začel ravno v tem klubu, kjer sem igral za mlajše selekcije. S temi fanti se poznam že skoraj dvajset let. Velikokrat smo se na ta račun tudi pošalili, naj pridem nazaj v Koper, saj sem bil skoraj deset let drugod po Sloveniji. Nekje v decembru me je nato kontaktiral Uroš, dobila sva se na kavi. Uroš mi je predstavil svojo vizijo, kje v tej svoji zgodbi vidi mene in kako bi mu lahko pomagal. Seveda me je vprašal tudi za mnenje, kje se sam vidim, kako bi lahko jaz pomagal sami ekipi. Vzel sem si nekaj dni za premislek, predvsem je tu ponovno veliko vlogo odigrala sama logističnost, kako izpeljati celotno zadevo. Seveda mi je bila sama ponudba takoj zelo interesantna, zame predstavlja velik preskok in napredek. Nato sva se z Urošom še enkrat dobila in pomenila o podrobnostih. Po sestanku s samo upravo kluba pa smo zadevo hitro rešili in se tudi dogovorili.

Kakšna so vaša pričakovanja od same ekipe RD Kopra?

Na vsako tekmo moramo iti na polno in ne zgolj površinsko. Vsako tekmo bo potrebno iti na zmago in prit v samo končnico prvenstva. Tudi v samem pokalu bi morali priti čim dlje. V sami končnici državnega prvenstva pa je ponovno vse odprto. Ekipe niso več iste kot so bile na začetku sezone. Zavedam se, da bi takrat lahko bili trn v peti marsikateri ekipi.

Aleksa Vlaha v prvem delu sezone v ekipi ni bilo, vendar pa je ekipa vseeno upala, da se jim bo v drugem delu sezone pridružil. Splet okoliščin pa je pripeljal do tega, da je Vlah dobil priložnost pri ekipi Zagreba. Kaj meniš, se bo ta odsotnost v ekipi poznala ali lahko ekipa pripelje sezono do konca tudi brez njega?

Najprej bi rad tu poudaril, da je ta prestop za Aleksa velik uspeh, prav tako za klub, ki je uspel pripraviti igralca za tak nivo. Vsekakor bi vsi radi, da mladi perspektivni rokometaši ostanejo v domačih klubih, zavedamo pa se, da je to velikokrat “misija nemogoče”. Tu ne govorim samo za slovenske klube. V Evropi mogoče obstaja približno deset takih klubov, ki si uspe zadržai take rokometaše doma oz. take igralce kupovati. Vsi ostali samo zgolj “porizvajalci” takih rokometašev. Aleks je mlad, perspektiven igralec. Za njega je to en velik korak naprej, tudi iz vidika samih tekmovanj, saj bo igral in v Ligi prvakov in v ligi Seha. Ti dve ligi sta na nekem višjem, mednarodnem nivoju, kjer si bo Aleks vsekakor nabral veliko novih izkušenj. Kar se pa samega kluba (RD Koper) tiče, če rečem tako “na prvo žogo”, se bo ta odsotnost vsekakor poznala. Po drugi strani pa sem mnenja, da se sama odsotnost ne bo poznala, saj se je ekipa v jesenskem delu imela možnost igrati brez njega. Po drugi strani pa to pomeni, da bodo morali drugi fantje prevzeti nekoliko večjo odgovornost. Mi imamo ta privilegij, da se lahko pohvalimo z relativno širokim kadrom igralcev, v katerem so določeni fantje, ki dosedaj niso imeli toliko minutaže, jo bodo pa sedaj vsekakor dobili. Marsikdo bo moral nastalo situacijo obrniti sebi v prid. Mi, trenerji članske ekipe, pa bomo morali tem posameznikom omogočiti, da bo ta prehod za njih čim bolj enostaven. Verjamem, da bomo uspešni tudi brez njega.

Še za konec; vaš prvi vtis o ekipi oz. o fantih.

Meni so fantje super, klub je vrhunsko organiziran, imamo odlične pogoje za sam trening. Uroš je super trener, mlad, ambiciozen in zagnan. Ekipa je tudi mlada in ambiciozna ter talentirana. Če bodo fantje nadaljevali s trdim delom in se posvetili rokometu tako kot zahteva vrhunskost, bi si lahko marsikateri od njih ustvaril odlično kariero. Vsi so me lepo sprejeli, že od samega začetka se počutim domače. Na treningih uživam že od prvega dne in naj tako tudi ostane.

Foto: RD Koper

Komentarji