Markota predčasno zapušča deželo suhe robe

Poraz proti zadnjeuvrščenemu SVIŠu v četrfinalni tekmi Pokala Slovenije, je bila za ribniški rokomet kaplja čez rob. Spor med predsednikom kluba in trenerjem Sinišo Markota (za katerega je že bilo znano, da ob koncu sezone zapušča deželo suhe robe) se je izkazal za usodnega.


Pred časom smo že poročali, da sta se dolgoletni predsednik Rika Ribnice Marko Obrstar in trener Siniša Markota zapletna v nerazrešljiv spor. Na koncu je “ta kratko potegnil” Markota, za katerega je bilo sprva rečeno, da bo deželo suhe robe zapustil konec tekoče sezone. Od usodnega dne so se v ekipi začele pojavljati trenja. Nezaupanje uprave in slačilnice so bili tudi odraz slabega rezultata aktualnega državnega podprvaka, poraz proti ekipi SVIŠa, pa je bil za 49-letnega Hrvata usodne narave. Markota ribniški klub zapušča predčasno, na sobotni tekmi proti Jeruzalem Ormožu pa ga bo zamenjal dosedanji pomočnik Damjan Škaper.

Markota je trenersko pot na slovenskih tleh začel več kot odlično. Najprej je vodi škofjeloški Urbanscap, s katerim se je v sezoni 2016/2017 uvrtstil v končnico za prvaka. Le sezono kasneje je tudi v gorenjskem klubu prišlo do zamenjave. Ambicioznega Markoto je zamenjal uspešnejši Robert Beguš, ki pa je pred tem prav tako izgubil zaupanje Obrstarja. Menjava vlog je v ribniški rokomet prinesla pozitivo. Markota je že v naslednji sezoni navdušil in prehitel Gorenje Velenje na drugem mestu v Sloveniji ter z Riko Ribnico postal državni podprvak, kar pa štejemo tudi med najboljše uvrstitve ribniškega rokometa. Njegov zaščitni znak je bila brezkompromisna igra v obrambi.

Tudi v letošnji sezoni je bila Ribnica pod vodstvom Markote (kljub odhodu Nika Henigmana) izredno uspešna, če odštejemo nepričakovano slovo iz pokala EHF na Islandiji. Jeseni jim je uspelo premagati Celje Pivovarno Laško; tekma, ki je odnesla Branka Tamšeta. Vendar pa smo v zadnjem času opazili vidno popuščanje. Poškodba enega izmed ključnih igralcev ekipe Davida Kovačiča, je prinesla udarec prepoznavni Markotovi obrambi 3-2-1.

Izguba podpore slačilnice in vodstva kluba, pa je prinesla predčasni odhod Markote iz Rika Ribnice. Pred kratkim je postal selektor hrvaške kadetske reprezentance, omenjalo se ga je celo med kandidati za trenerja Celja.

RD Riko Ribnica je slovela kot klub, ki si trenerja podajajo kot letne čase. V zadnjih letih, predvsem z Markoto, se je to spremenilo, ampak očitno se vračajo na stara pota. Kdo bo v naslednji sezoni prevzel mesto glavnega trenerja pa še ni znano.

 

Foto:  Matia Ščukovt

Komentarji