Največji uspeh Krima praznuje polnoletnost

Na včerajšnji dan, 12. maja, so se pred 18 leti rokometašice takratnega Krima Neutro Robertsa podpisale pod prvi naslov evropskih prvakinj. Proti danskemu Viborgu so na prvi tekmi igrale neodločeno (22:22), teden dni kasneje pa so na Kodeljevem spisale rokometno pravljico in si, na krilih nabito polnih tribun, pokorile celo Evropo (25:19).


Zgodovina relativno mladega Krima Mercatorja priča o izjemnih uspehih, ki jih je prigarala generacija trenerjev in igralk, ki so še danes zvesti rokometu. Nemalo jih tako še vedno deluje tudi v vrstah Krima, kjer ponosno vračajo vso znanje, ki ga je prinesla bogata športna pot.

Najboljša strelka na povratni tekmi je z osmimi zadetki postala Deja Doler, ki danes Krim Mercator zastopa v vlogi članice IO in je en najpomembnejših členov organizacije kluba od najmlajših selekcij pa vse do prve ekipe. V njej, kot pomočnica trenerja in trenerka vratark deluje Branka Jovanović. Natalija Derepasko in Olga Čečkova svoje bogato znanje prenašata na mlajše rokometašice.

Tudi za Toneta Tislja je bil evropski naslov nekaj posebnega. Ekipo je po menjavi z Vinkom Kandijo vodil šele prvo sezono in že takoj je ekipi uspel veliki met. Tiselj se je izjemne sezone 2000/2001 spomnil v posebni spominski knjigi, ki je izšla ob 25. obletnici kluba. Kaj je zapisal o njej si lahko preberete TUKAJ.

FINALE EVROPSKE LIGE PRVAKINJ 2000/01
sobota, 5. maj 2001, Aarhus, Danska
VIBORG HK A/S : RK KRIM NEUTRO ROBERTS 22:22 (9:12)
Krim: 
Dinu, Mijatovič 3, Derepasko 6, Ciora, Matuszewska 3, Dolgun, Frešer 4, Doler 2, Mitrović 1, Jovanović, Oder 1, Čečkova 2.

sobota, 12. maj 2001, Kodeljevo
RK KRIM NEUTRO ROBERTS : VIBORG HK A/S 25:19 (13:10)
Krim: 
Dinu, Mijatovič 1, Derepasko 6, Ciora, Matuszewska 2, Dolgun, Frešer 4, Doler 8, Mitrović, Jovanović, Oder 1, Čečkova 3.

Tone Tiselj, takrat uvodno sezono trener Krima:
“Za vse, ki smo bili del tega projekta je to zagotovo bila sezona vrhuncev, verjetno najboljša v naših karierah. Celoten tim je delal le za ta evropski naslov in sam si res ne predstavljam, kako bi nadaljeval delo v ekipi, če nam ob vsemu trudu takrat ne bi uspelo. Vse je bilo podrejeno le enemu cilju, določili smo tudi »horo legalis«, po 23. uri je dan moral biti zaključen in zgodilo se je tudi, da so igralke morale predčasno oditi od večerje. Takrat smo veliko trenirali z moškimi ekipami, ki so se najprej naučile vseh potez nasprotnikov. Vsako potezo v napadu in obrambi smo tako predelali že na treningih in tekme so bile morda celo lažje od celotne priprave nanje.”

Deja Doler Ivanović, najboljša strelka povratne tekme, danes članica IO Krima Mercatorja:
“Moji spomini niso usmerjeni le v zmagovalni dan, ampak na celotno sezono, ki je bila res izjemna. Bili smo ekstremni v vseh pogledih, uspeha smo si noro želeli in prav vsi, ki smo bili okrog kluba smo delali z mislijo na evropski naslov. Imeli smo izjemno sezono in kombinacija vsega nam je prinesla tako željeni naslov. Še danes se z velikim veseljem spominjam tistih dni in sem presenečena, da je minilo že toliko let. Verjamem, da bo Krim nekoč znova glavni v borbi za evropski naslov.”

Natalija Derepasko, najboljša strelka Lige prvakinj, danes trenerka mladih članic in mladink:
“Takrat smo imeli res močno ekipo in smo bili zelo motivirani. Kljub temu smo se pred finalom pripravljali, kot na vsako drugo »normalno« tekmo in morda je to odločilo, da smo bili takrat najboljša ekipa. Vesela sem, da lahko moje uspehe in znanje sedaj prenašam na mlajše in verjamem, da lahko uspejo tudi one.”

Vir: RK Krim Mercator

Komentarji