Odmeven zapis rokometnega strokovnjaka, ki da misliti

V zadnjih časih se na dolgo in na široko piše o spopadaju slovenske vlade s trenutnim stanjem v državi ob epidemiji koronavirusa. Veliko strokovnih mnenj je že bilo podanih o situaciji z mladimi športniki in izpadu treningov, ki bodo na slovenski šport imeli dolgotrajne posledice. Nihče pa se o trenutnem stanju ni razgovoril tako kot priznani trener mlajših selekcij Jani Klemenčič.


Klemenčič se lahko pohvali z številnimi uspehi z državno reprezentanco, eno izmed poglavitnih vlog pa opravlja v Rokometnem Društvu Urbanscape Loka, kjer skrbi za razvoj mladih rokometašev. Strokovnjak s področja treniranja mlajših kategorij je na omrežju Facebook delil zapis o trenutni situaciji mladih športnikov in raziskal tudi, kakšno je stanje v športu v drugih evropskih državah.

Celoten zapis Klemenčiča prilagamo spodaj:

“Kmalu bo minilo tri mesece, odkar je mladim športnikom onemogočena vadba in s tem seveda tudi njihov napredek. Panožne zveze se borijo in apelirajo na ministrstvo in vlado, da naj mladim omogočijo vadbo a nič od tega. Nekateri kolegi trenerji, ter tudi drugi strokovnjaki s področja športa, so že večkrat pisali o tem in opozarjali, kako škodljivo je to za napredek in razvoj mladih športnikov. Pomladanska prekinitev je prispevala svoje, zdajšnja pa bo samo še dodala, da bomo posledice tega čutili v prihodnje.

V zadnjem obdobju je dovoljena vadba reprezentantom. Če gledamo kolektivne športe, reprezentanti, prihajajo iz različnih klubov, kjer vadijo s svojimi soigralci. Zakaj potem samo reprezentanti, če je tu še toliko drugih športnikov, ali so kaj manj vredni, če mogoče nimajo te kvalitete, da bi nastopali za reprezentanco. Obdobje srednje šole, je za razvoj vsakega mladega športnika najbolj pomemben in prav njim, če že ne tudi mlajšim bi bilo potrebno omogočiti, da vadijo in s tem napredujejo, ter se razvijajo.
Ker sem imel občutek, da so ukrepi glede vadbe pri nas verjetno najstrožji, sem se odločil, da bom povprašal kolege trenerje po Evropi, kakšna je situacija pri jih. Iz Francije in Poljske žal nisem dobil odgovora, a podobna situacija kot pri nas, da praktično ni vadbe je samo na Danskem. A tudi tam so vadbo prekinili mesec dni za nami. V drugih državah pa ima vsaj del mlade populacije možnost vaditi. Pogled na spodnjo tabelo je precej zanimiv, saj se pogoji vadbe precej razlikujejo od države do države.

Srbija
Vadba poteka normalno, igrajo se lige mlajših kategorij, odigran je bil celo turnir v Beogradu.
Makedonija
Vadba poteka normalno, vendar samo v dvoranah, ki so last mest ali občin, v šolskih objektih se ne vadi. Računajo da bodo tekmovanje pričeli s februarjem.
Črna gora
Vadba poteka normalno.
Hrvaška
Vadba je normalno potekala do konca novembra. Nato so oblasti hotele vse prekiniti, a so odgovorni strokovni delavci dosegli, da lahko vadijo igralci kadetske kategorije.
Določila glede vadbe se razlikujejo glede na regije.
Bosna in Hercegovina
Vadba poteka normalno.
Madžarska
Vadba poteka neprekinjeno z upoštevanjem varnostnih navodil
Avstrija
Dovoljena je vadba samo rokometnim akademijam in reprezentantom.
Švica
Mlajše selekcije trenirajo, tekmovanja ne potekajo. Vsake tri tedne, se pravila spreminjajo
Poljska
Nisem dobil odgovora.
Nemčija
Do novega leta je vadba potekala normalno, v januarju je prekinitev – zaradi lockdowna. Določila glede vadbe se razlikujejo glede na regije.
Francija
Nisem dobil odgovora.
Španija
V nekaterih regijah je dovoljena vadba in tekmovanja, v nekaterih tudi tekmovanja, trenutno je manjša prekinitev. Aktivne so tudi mlajše reprezentančne selekcije.
Danska
Mlajše kategorije ne vadijo od sredine novembra 2020.
Finska
Mlajše kategorije normalno vadijo, prekinjeno pa je tekmovanje.
Italija
Vadba po normalno, tekmovanja ne potekajo.
Norveška
Do novega leta je vadba potekala normalno, trenutno je dvotedenska prekinitev. Določila glede vadbe se razlikujejo glede na regije.
Švedska
Trenira se v manjših skupinah, precej vadbe poteka zunaj.

Če bomo mladim še vedno onemogočali vadbo, bodo posledice katastrofalne. Naj se odgovorni zamislijo.”

FOTO: G.I. Tepeš

Komentarji