Ormožani bodo šli tudi na mednarodno sodišče, če bo potrebno

Pisali smo že o tekmi 15. kroga med RD Urbanscape Loka in RK Jeruzalem Ormož. Tekma se je končala z 31:31, a so domačini vložili pritožbo na končni rezultat. Naknadno je bil izid za “zeleno mizo” spremenjen na 31:30, kar pa ni v skladu s pravilnikom rokometne igre. Rokometna zveza molči, saj je postopek še v teku. Ormožani pa napovedujejo, da bodo šli do konca – tudi na mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani, če bo potrebno. 


Komisar Lige NLB Aleš Jug je 23. decembra 2019 uvedel postopek oziroma preložitev registracije tekme 15. kroga med RD Urbanscape Loka in RK Jeruzalem Ormož. Loka se je po tekmi pritožila, češ da so Ormožanom pripisali en gol preveč. Končni rezultat je bil po pregledu posnetka spremenjen iz 31:31 na 31:30 za Loko.

37. člen Pravilnika o rokometnih tekmovanjih je jasen

V 7. odstavku omenjenega člena piše: “V primeru, da je na podlagi pritožbe ene izmed ekip ali uradne osebe ugotovljena kršitev rokometnih pravil, ki je posledično vplivala na rezultat tekme, komisar ne sme registrirati tekme in mora razpisati ponovitev tekme.” Sodeč po 37. členu komisar lige nima izbire, tekma bi se morala ponoviti. Prišlo je namreč do situacije, ki je zelo natančno opisana v pravilniku – do kršitve, ki je vplivala na rezultat.

Ravno to trdijo tudi v Ormožu, kjer se bodo, po besedah njihovega predsednika Martina Hebarja, pritožili na sklep.

Posnetek tekme razkriva rezultat 31:30

Če se ne oziramo na zgoraj napisana pravila – treba je poudariti, da mimo njih nikakor ne gre, a če jih vendarle za trenutek potisnemo ob stran – in štejemo zadetke na posnetku tekme, ugotovimo, da je, sodeč po posnetku, končni rezultat 31:30. Na posnetku snemalec ves čas govori rezultat in v kateri minuti je prišlo do spremembe rezultata. Evidentno je, da je Loka na 49. minuti in 18. sekundi posnetka zadela za 22:17, takoj v naslednjem napadu pa je za Ormož zadel Bojan Čudič, a je snemalec rekel: “39. minuta, 22:19.”

Snemalec med spremljanjem tekme gleda na semafor in je zato povedal rezultat, ki je bil zapisan na semaforju. Glede na posnetek je evidentno, da je prišlo do napake v zapisniku in na semaforju, a v danem trenutku rezultatu na semaforju nihče ni nasprotoval. Tekma je normalno potekala dalje – z napačnim rezultatom. Kasneje so pri delegatu protestirali člani strokovnega štaba domače ekipe, a je g. Pirc trdil, da je rezultat pravilen.

Ugotovitev Juga: Kocbeku pripisan gol preveč; zmaga gre domačim

Kar je, na podlagi posnetka, res. A vseeno je neizbežno, da 37. člen Pravil o tekmovanjih veleva ponovitev tekme. 

Ormožani sicer trdijo, da je Loka posnetek rezala in da je možno, da je izrezala tudi njihov zadetek. Dokaza o tem ni mogoče pridobiti, saj ni posnetka, na katerem bi kamera ves čas snemala – med snemanjem (timeouti) se je prekinjalo.

Kakšna je vloga delegata med tekmo, če ne spremlja rezultata?

Obveznosti delegata na rokometni tekmi so napisane v Navodilih za delegate, ki so objavljena na spletni strani Rokometne zveze Slovenije. V 11. alineji med drugim piše tudi: “da pozorno spremlja potek tekme” – torej tudi rezultat. Škofjeločani so pri delegatu med tekmo protestirali, da rezultat na semaforju ni pravilen, a je delegat g. Iztok Pirc navedbe domačega moštva zanikal. Žal pa se je na koncu izkazalo, da je bil v zmoti.

NAVODILA ZA DELEGATE

RZS molči, v disciplinskem postopku tudi zapisnikar, časomerilec in vodji moštev

Par vprašanj glede situacije smo zastavili komisarju Lige NLB Alešu Jugu, delegatu, ki je bil na tekmi, Iztoku Pircu in sodnikoma, ki sta v dvorani Poden delila pravico, Aljoši Žibertu in Miranu Teršku, a smo dobili odgovor od piar službe RZS, da do zaključka postopka glede dotične zadeve le-te ne morejo komentirati.

Uradne osebe, ki skrbijo za nemoten potek tekme – predvsem tiste, delegirane iz strani zveze (sodnika in delegat), so odgovorne za rezultat. Kot kaže, nihče od omenjene trojice ni vodil zapiskov o rezultatu oziroma poteku tekme. Ta dolžnost je bila zaupana zapisnikarju in časomerilcu, kar pa se ne bi smelo zgoditi.

Šaljivi Ormožani naredili “svoj” posnetek tekme

 

FOTO: IGOR MARTINŠEK

Komentarji