ORMOŽANI: “VPIJEMO IZ PRINCIPA”

Ormožani so med slovenskimi navijaškimi skupinami malo manj poznana skupina kot na primer Florijani, a vseeno spadajo med najzvestejše navijače v Sloveniji. Ustanovljeni so bili pod imenom Gušterji, katerega pa so kmalu spremenili. V večini navijajo za lokalni rokometni klub, RK Jeruzalem Ormož, podpirajo tudi vse selekcije slovenskih rokometnih reprezentanc. Predvsem najbolj vpijejo na tistih tekmah, ki so na Štajerskem.


Navijaška skupina je bila ustanovljena leta 1992. V samem začetku njihovega delovanja je bil znan predvsem derbi s sosedi iz Velike Nedelje. Na derbiju se je takrat zbralo približno 20 rokometnih privržencev, ki so skupaj navijali za Ormož. Od tod tudi izvira ime Gušterji. Z uspehi kluba se je povečalo tudi število članov v navijaški skupini, zato so samo ime skupine kmalu spremenili v Ormožani. Ormožani večinoma navijajo za svoj lokalni rokometni klub, saj je rokomet v Ormožu tradicija, klub pa že 16 let uspešno igra v 1. slovenski rokometni ligi.

Seveda pa je tu potrebno pohvaliti tudi vodstvo kluba. Navijaška skupina oz. njihov predsednik je redno prisoten na zasedanjih klubske uprave. S klubom dobro sodelujejo tudi pri organizaciji avtobusnih prevozov na gostovanja. Tudi samo rokometno vzdušje v mestu je zelo pozitivno. V Ormožu je rokomet tradicija, ljudje s klubom živijo, vzdušje v dvoranah je vroče, dvorana Hardek pa slovi tudi kot neosvoljiva oz. težko osvoljiva trdnjava.

Število članov se v povprečju giblje okoli 50, zanimivo pa je, da se jih na samih gostovanjih zbere nekoliko več, saj se jim takrat pridružijo tudi ostali rokometni privrženci iz okoliških krajev. Na gostovanja odhajajo redno, z organiziranim avtobusnim prevozom. Ormožani so znani tudi kot zelo razigrani in veseli navijači. Na vseh gostovanjih pustijo zelo dober vtis pri domačih navijačih, nekajkrat pa se jim je tudi že zgodilo, da so bili obtoženi neprimernega navijanja.

Spolnih in starostnih razlik v skupini ni. Člani so sicer večinoma moški, prisotnih je pa tudi kar nekaj navijačic. Starost članov pa je tudi raznolika, saj se giblje nekje med 17. in 45. letom. Samega rivalstva med lokalnimi navijači v Ormožu ni več. Pred leti so bili največji rivali Murve iz Velike Nedelje, zdaj pa Velika Nedelja žal igra v 2. državni rokometni ligi, ampak si Ormožani vsekakor želijo, da bi jim ponovno uspelo se prebiti do 1. NLB lige.

Ormožani so aktivno prisotni tudi na reprezentančnih tekmah doma in na gostovanjih. Tu pa niso aktivni samo na rokometnem področju, ampak zvesto navijajo tudi za nogometaše, košarkarje in hokejiste.

Navijaška skupina, aktivna že 26 let, ena redkih ultras navijaških skupin v Sloveniji, si vsekakor tudi v prihodnje želi, da se jim pridruži čim več članov, ki jim bodo še naprej pomagali vzdrževati to rokometno vzdušje v Ormožu.

Navijaška skupina Ormožani je lansko leto za 25-letnico delovanja izdala CD zgoščenko z navijaškimi pesmi. Posneli so jo člani glasbene skupine Orkester Selotejp v sodelovanju z lokalnimi glasbeniki ter pihalnim orkestrom in pevskim zborom Glasbene šole Ormož. Na zgoščenki je 10 navijaških pesmi, ki jih navijači prepevajo na tekmah. V Sloveniji vemo, da imata le v nogometu Olimpija in Maribor navijaške CD-je, v rokometu pa so Ormožani prvi, ki so udejanili ta športno-glasbeni projekt.

 

Pripravila: Manja Fišter
FOTO: Aleš Cipot

Komentarji