Pet stvari, ki bi rokomet spremenile na bolje

Pismo Evropske rokometne zveze federacijam (več o tem tukaj) in klubom je dokaz, da Dunaj meni, da je treba rokometne predpise prilagoditi današnjim časom. Ni prostora za nelogičnost, nepopolnost in svobodno tolmačenje, ob katere se “zaletimo” v zdajšnjih rokometnih pravilih. Seveda najbolj moteče je v trenutkih, ko se zdi, da se rokomet dotika zvezd – spornih situacij na evropskih in svetovnih prvenstvih.


Medtem ko v drugih športih komunikacija med organizacijo, sodniki, trenerji in igralci dejansko deluje, je bila v rokometu samo na papirju, pogosto deklarativna, brez jasne želje, da bi karkoli spremenila, radikalno ali pa samo malce – vseeno, samo da se spremeni na bolje. Jasno je, da IHF določa pravila in da je nož v rokah ljudi iz Basla, ki so pogosto odporni na vse, kar bi zmanjšalo vpliv sodnikov in delegatov na samo igro. Toda zavest je nekaj, kar se spreminja, zato upamo, da je prišel čas za spremembe.

Omejili smo se na pet stvari, ki bi lahko pomagale rokometu postati še boljši, pridobiti nove trge in oboževalce. Lahko bi jih uvedli “že jutri”, a za nekatera je potreben čas in nekaj preizkušanja.

1. UKINITEV CENTRA

Vidimo, da izvajanje centra povzroča veliko težav, na primer oviranje nasprotnikov (tek v smeri gibanja med žogo), ki vodijo do kaosa, kot je bilo v dvoboju Slovenije in Nemčije v Zagrebu, katerega razplet vsi zelo dobro poznamo.

[IT_EPOLL id=”5092″][/IT_EPOLL]

2. ZAMENJAVA SAMO TAKRAT, KO IMA EKIPA ŽOGO V POSESTI

Drugo pravilo, ki bi lahko “zaživelo jutri”, je povezano z menjavo igralca samo takrat, ko je ekipa v posesti žoge. Tako bodo v samem izbirnem postopku zavrženi fantje, ki nimajo znanja in spretnosti za rokomet kot igro v napadu. Izraz obrambnih akcij, za katere je žoga neizčrpna v procesu vadbe, bi izginil s prizora, to pomeni, da bi morali ti fantje v fazi napada zbrati svoje mišice. Če ne bi, bi se izgubili. Ampak, ali je to smiselno?

[IT_EPOLL id=”5095″][/IT_EPOLL]

3. ZADETEK IZVEN 9 METROV ŠTEJE 2 TOČKI

Najglasnejši pri zagovarjanju tega pravila je nekdanji najboljši rokometaš in naš selektor Veselin Vujović. Rokomet ne bi imel ničesar, kar bi lahko izgubil, če bi dobil “najboljši strel” tako, da bi z golom izven 9 metrov dobil dve točki. Podobno košarkarski trojki? Bi bilo mogoče bolje uvesti linijo 10/11 metrov za 2 točki?

[IT_EPOLL id=”5097″][/IT_EPOLL]

4. “CHALLENGE” V ROKOMETU

Tehnološki proces je neustavljiv. VAR imajo v nogometu, podobno imajo tudi v  tenisu in odbojki. Neodvisnost današnjega časa, še posebej po prizoru iz Kölna, kjer so danski sodniki naredili napako v dvoboju Nemčije in Hrvaške, nato pa priznali, da bi bila v primeru “challenga” odločitev drugačna. Trenerji in igralci si zaslužijo takšno zaščito, to bi bila pomoč vsem. Dovolite ekipi, da pokliče “challenge”?

[IT_EPOLL id=”5099″][/IT_EPOLL]

5. ČASOVNA OMEJITEV NAPADA

Nekateri pravijo, “da je to nekaj, kar je treba storiti”, drugi pa so zagovorniki proste sodniške presoje, saj bi v primeru točne časovne omejitve napada lahko ekipa v vsakem primeru igrala pasivno ves čas, ki bi ga imela na razpolago za dokončanje napada. 

Časovna omejitev napada je vprašanje vseh vprašanj. Vsekakor sodnike izloči s seznama najpomembnejših akterjev, tako da bo boj protagonistov in antagonistov še dolg in negotov.

[IT_EPOLL id=”5103″][/IT_EPOLL]

(R)EVOLUCIJA: EHF pozval zveze in klube glede spremembe rokometnih pravil!!!

 

VIR: Balkan handball

Komentarji