Slovenci za svetovno prvenstvo proti Srbom

Na sedeže evropske rokometne zveze (EHF), na Dunaju je potekal žreb za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2021, ki ga bo gostil Egipt. Slovenija je žrebanje dočakala v prvem bobnu, predvsem zaradi osvojenega 4. mesta na letošnjem evropskem prvenstvu.


Na svetovno prvenstvo so neposredno uvrščene najboljše tri ekipe iz evropskega prvenstva (Španija, Hrvaška in Norveška), ter svetovni prvaki Danci.

Poleg Slovenije so bile v prvem bobnu še reprezentance Nemčije, Portugalske, Švedske, Avstrije, Madžarske, Belorusije, Češke, Islandije in Francije.

Drugi boben so sestavljale reprezentance Severne Makedonije, Švice, Nizozemske, Črne gorem Ukrajine in Srbije ter zmagovalci prvega kroga kvalifikacij (Turčija – Rusija, Romunija – BiH, Poljska – Litva in Izrael – Latvija; tekme bodo sredi aprila).

Žreb je Sloveniji namenili tekmi z izbrano vrsto Srbije. Srbija je po osvojeni srebrni kolajni na domačem EP leta 2012 padla v hudo krizo. Zamenjali so veliko trenerjev, veliko igralcev je zavrnilo igranje v dresu z državnim grbom. Reprezentanca je na zadnjem EP osvojila šele 20. mesto in v prvem delu izgubila proti Hrvaški, Belorusiji in Črni gori.

Svetovno prvenstvo bo v Egiptu potekalo od 15. januarja do 31- januarja 2021. Na prvenstvu bo prvič nastopilo 32 reprezentanc. Slovenija lani na SPju, ki sta ga gostili Danska in Francija ni sodelovala, saj je izpadla v kvalifikacijah proti izbrani vrsti Madžarske. Leta 2017 v Franciji pa je kot prva slovenska reprezentanca osvojila kolajno, po epski tekmi za 3. mesto proti Hrvaški.

Še pred junijskimi kvalifikacijami za SP bo Slovenija nastopila na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Med 17. in 19. aprilom bodo v Berlinu (dvorana Max-Schmeling) tekmeci Alžirija, Nemčija in Švedska.

Foto: Nebojša Tejić

Komentarji