Slovenija do senzacionalne zmage proti Švedski!

Slovenski rokometaši so po odličnem uvodu v evropsko prvenstvo nocoj odigrali tekmo proti eni izmed glavnih favoritinj za osvojitev najvišjih mest Švedski. Tekma proti Švedim je bila za slovenskega selektorja posebnega pomena, saj je Slovenijo vodil proti njegovi domači reprezentanci, za katero je tudi zaigral in osvajal lovorike. Tekmo so dobili naši fantje in na kolena spravili aktualne evropske prvake, rokometne velikane Švede.


Težko pričakovano tekmo skupine F sta obe reprezentanci začeli z izjemno agresivno obrambo. Švedi so sicer na začetku povedli z 2 : 0, a je v naslednjih minutah eksplodiral Jure Dolenec in s tremi zaporednimi goli rezultat obrnil na 2 : 3.

Naslednjih nekaj minut sta bili ekipi povsem izenačeni, v 12. minuti je Dolenec dosegel že svoj 4. zadetek na tekmi (5 : 5), a ga je kasneje zaradi manjše poškodbe zamenjal Nejc Cehte. Zelo majhno število zadetkov je plod trdnih obramb obeh ekip. V 18. minuti je vratar Slovenije Klemen Ferlin dosegel svoj prvi gol v reprezentančnem dresu in Slovenci so prvič na tekmi povedli s +2 (6 : 8). Slovenija je z neverjetno obrambo na čelu z vratarjem Ferlinom zaustavljala Švedske bombandarje in razliko z golom Bombača znova povišala na 6 : 9.

Naši do konca polčasa niso popuščali. V prvem delu so z odliko ustavili švedske protinapade, ki so največje švedsko orožje na tem evropskem prvenstvu. Švedi so se v zadnjem delu prvega polčasa nevarno približali in reprezentanci sta na odmor odšli z minimalnim vodstvom Slovenije (9 : 10).

Slovenija je začetek drugega polčasa začela z golom Blagotinška, nato pa je sledilo nekaj raztrgane igre na obeh straneh. Švedi so v 37. minuti rezultat izenačili na 11 : 11. Slovenci so v naslednjih minutah razbranili švedskega vratarja Apelgreena, ki je obranil nekaj stoodstotnih strelov in znova sta bili reprezentanci povsem skupaj.

Ferlin je v drugem polčasu znova navduševal s svojimi obrambami in Slovence držal v igri. Naši reprezentantje so imeli nekajkrat priložnost za vodstvo z dvema goloma, a so jih napake v napadu stale neuspelega povišanja vodstva. Tudi švedska reprezentanca je v napadu storila nekaj napak in naši fantje so v 49. minuti tekme znova povedli z dvema goloma (16 : 18). Švedi so dve minuti pred koncem zapravili strel za izenačenje, na drugi strani pa so Slovenci zadeli za +2 in počasi se je začelo slavje Slovenije. Zmago Slovenije je s strelom iz sedmih zapečatil kapetan Jure Dolenec.

Nedelja, 12. januar, ob 18:15, Gothenburg (Švedska)
ŠVEDSKA : SLOVENIJA 19 : 21 (9 : 10)

Komentarji