Slovenke za svetovno prvenstvo dvakrat proti Makedoniji

Žreb kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 na Japonskem, ki je potekal med sklepnim delom EP 2018 v Parizu, je določil, da se bo Slovenija za pot v deželo vzhajajočega sonca pomerila z Makedonijo.


Slovenke, trinajste z zadnjega evropskega prvenstva, ki so žreb pričakale kot nosilke, so se z Makedonkami nazadnje pomerile na tekmi za tretje mesto na sredozemskih igrah junija v Taragoni, na kateri so slavile zmago s 30:29. Še pred tem sta se ekipi borili za evropsko prvenstvo 2016 – na dvoboju v Mariboru je bila ekipa Uroša Bregarja boljša s 35:17, na povratni v Skopju pa z 22:21, a obe postavi sta od takrat precej spremenjeni.

Na svetovno prvenstvo se bo uvrstila boljša ekipa z dveh tekem ter se tako pridružila gostiteljici Japonski, svetovni prvakinji 2017 Franciji, Nizozemski, Romuniji in Rusiji, najboljšim še neuvrščenim ekipam s trenutnega EP v Franciji ter ostalim osmim parom kvalifikacij. V primeru uspeha bi bilo za slovensko žensko člansko izbrano vrsto to šesta uvrstitev na SP ter druga zaporedna, obenem pa odlična popotnica pri razvoju ekipe na poti do evropskega prvenstva 2022 v Sloveniji, Makedoniji in Črni gori.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:
“Izognili smo se Češki, Hrvaški in Poljski, ki so igrale na zadnjem evropskem prvenstvu, a vseeno, Makedonija, pri kateri je najboljša igralka Krimovka Sara Ristovska, je reprezentanca vredna vsakega spoštovanja. Bolje smo jo spoznali na sredozemskih igrah, na katerih smo bili po hudem boju boljši in lahko rečem, da gre za ekipo, ki je v vzponu. Mislim, da bodo Makedonke naredile vse, da nas premagajo, enako pa tudi mi, saj si želimo vnovične uvrstitve na svetovno prvenstvo. Dobro je, da igramo doma, čeprav bo najbolj pomembno, da bodo vse igralke zdrave.”

ČLANICE, KVALIFIKACIJE ZA SP 2019 (JAPONSKA)

Makedonija, 31. maj-2. junij:
MAKEDONIJA : SLOVENIJA

Slovenija, 4.-6. junij:
SLOVENIJA : MAKEDONIJA

Točna termina in lokaciji tekem bosta znana kasneje.

FOTO: EHF

Komentarji