Velike spremembe na evropskih klubskih tekmovanjih!

Ob sklepnem dejanju ženskega evropskega prvenstva so se v Parizu zbrali glavni predstavniki EHF-a in sprejeli nekaj velikih sprememb o evropskih tekmovanjih, ki bodo začele delovati v sezoni 2020/21.


16 ekip v EHF ligi prvakov

Od sezone 2020/21 dalje bodo v najboljšem evropskem klubskem tekmovanju ženske in moški igrali v formatu 16 ekip. Kvalifikacij za to tekmovanje ne bo. Rokometaši/ce bodo igrali v dveh skupinah po osem. Najboljši dve ekipi v skupini bosta uvrščeni direktno v četrtfinale tekmovanja, najslabši ekipi pa bosta izpadli iz tekmovanja. Ekipe razvrščene od 3-6 mesta bodo kvalificirane v play-off krog, kjer se bodo borile za uvrstitev v četrtfinale.

Evropska rokometna liga

EHF Pokal bo čez dve leti spremenil ime tekmovanja. Po kakovosti drugo najboljše evropsko tekmovanje se bo igralo v štirih skupinah, vsaka po 6 ekip. Najboljše štiri ekipe iz vsake skupine se bodo uvrstile v izločilne boje, do final 4 turnirja. Sistem v ženski evropski rokometni ligi bo enak moškemu, le da bo v ženskem nastopalo manj ekip (16) – 4 skupine po 4 ekipe.

Challenge pokal postaja EHF pokal

Po kakovosti tretje evropsko tekmovanje, tako imenovani Challenge pokal, se bo združil v EHF pokal. 32 ekip bo tekmovalo v ženski in v moški konkurenci.

Daljši počitek za reprezentante

Igralci, ki igrajo za državno reprezentanco bodo imeli več časa za počitek pred začetkom naslednje sezone. To bodo dosegli tako, da bodo reprezentančne tekme prestavili iz sredine junija na konec aprila/začetek maja. Igralci ne bodo igrali kvalifikacijskih tekem po končani sezoni v klubu.

Final 4 evropskih klubskih tekmovanj bo zaznamoval konec sezone v vseh tekmovanjih po Evropi. Ženski finale bo na sporedu konec maja, moški pa v sredini junija. Vsa ligaška dogajanja bodo končana najmanj en teden pred začetkom EHF FINAL 4.

Nogometni termin lige prvakov

Potrjeno je bilo, da bodo od sezone 2020/21 tekme v moškem tekmovanju lige prvakov odigrane sredi tedna. Moške tekme lige prvakov bodo odigrane v sredo in četrtek zvečer. Pokal EHF se bo igral ob torkih zvečer, z izredno opcijo igranja ob sredah. Ostali termini evropskih klubskih tekmovanj vključno z žensko ligo prvakov bodo ostali nespremenjeni in se bodo še naprej igrali med vikendi.


FOTO: EHF

Komentarji