Slovenke zaključile EP z zmago proti olimpijskim prvakinjam

Slovenska ženska reprezentanca je na zadnji tekmi EP 2018 z 29:27 (13:13) prikazala odlično predstavo in premagala olimpijsko prvakinjo Rusijo, navkljub temu pa končala nastope na letošnjem turnirju.


Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so vse možnosti za napredovanje v drugi del zapravile po uvodnih porazih proti Črnogorkam in Francozinjam, na svoji poslovilni tekmi pa so uprizorile pravo senzacijo, saj so na kolena položile olimpijske prvakinje iz Ria de Janeira 2016 ter štirikratne svetovne prvakinje v letih 2001, 2005, 2007 in 2009.

Navkljub velikem rokometnemu skalpu – podobnega so uprizorile pred dvema letoma, ko so na EP v Stockholmu ukanile Švedinje, lani na SP v nemškem Trierju pa Francozinje – so osvojile zadnje mesto v skupini B in končale nastope na letošnjem zaključnem turnirju stare celine.

Uvodna slovenska postava – vratarka Branka Zec, krilni igralki Tamara Mavsar in Polona Barič, zunanje igralke Tjaša StankoNina Zulić in Ana Gros ter krožna napadalka Teja Ferfolja – je obetavno odprla dvoboj v Nancyju in po šestih minutah povedla s 4:1. Slovenski napad je bil raznovrsten, med strelke so se vpisale štiri različne igralke, tudi slovenska obramba je bila na zelo visoki ravni.

Dvominutna kazen za Tjašo Stanko je malce “porušila” sistem slovenske igre, le dve minuti kasneje se je Rusija približala na gol zaostanka (3:4), v deveti minuti pa jo ujela (5:5). Sredi prvega polčasa so bile škarje in platno v rokah izbrank legendarnega ruskega trenerja Jevgenija Trefilova, ki so Slovenkam v 16. minuti ušle že na štiri gole (6:10).

Po Bregarjevi minuti odmora in nekaterih spremembah na taktičnem področju je “posijalo sonce” na slovenske igralke. Po zadetkih Hane Vučko in Grosove so v 20. minuti prepolovile zaostanek (9:11), še bolj odločno pa zaigrale v končnici prvega polčasa, ko so se po golu Mavsarjeve približale na 11:12. Grosova je po uspešno izvedeni sedemmetrovki v zadnji minuti izenačila na 13:13.

Uvod v drugo polovico tekme je bil preslikava prvega, Slovenke so po golih Stankove, Grosove in Zulićeve znova povedle za tri gole (16:13), to prednost pa s preudarno igro zanesljivo držale do polovice prvega polčasa, ko je Grosova poskrbela za najvišje slovensko vodstvo na tekmi – v 43. minuti je bilo 22:18.

Slovenke v prelomnih trenutkih dvoboja v dvorani Jean Weille niso popustile. Hud boj s telesno močnejšim Rusinjami jih je resda pošteno utrudil, na krilih Grosove, ki je dosegla ducat golov, pa so na kolena položile imenitne tekmice in z dvignjenimi glavami zapuščajo evropsko prvenstvo v Franciji.

ČLANICE, EVROPSKO PRVENSTVO 2018, SKUPINA B

Francija, 30. november – 16. december

  1. kolo, torek, 4. december:

RUSIJA : SLOVENIJA 27:29 (13:13)

Rusija: Sedojkina, Trusova, Kuznecova 3, Kočetova 6, Dmitrijeva 2, Sen 1, Vjahireva 1, Sudakova 1, Samokina 2, Makejeva 5, Malašenko 1, Managarova 3, Skorobogačenko 2, Petrova, Frolova, Snopova.

Slovenija: Zec, Vojnović, Gros 12 (4), Čajko, Žabjek, Stanko 6, Abina, Barič 1, Mavsar 3 (2), Ferfolja, Zulić 2, Pišek, Vučko 1, Krhlikar, Beganović 3, Amon 1.

Sedemmetrovke: Rusija 2 (0), Slovenija 6 (6).

Izključitve: Rusija 8, Slovenija 12 minute.

Rdeči karton: Dmitrijeva (40.)

 

FOTO: Facebook

Komentarji