Slovenski rokomet na mivki korak za korakom dviguje nivo

Prihajajoči vikend bo v Kopru rezerviran za državno prvenstvo v rokometu na mivki. Lahko rečemo, da ta šport v Sloveniji ni več v povojih, saj se iz leta v leto vse bolj razvija. Poleg državnega prvenstva, ki ga organizira Rokometna zveza Slovenije, se rokometaši udeležujejo tudi prijateljskih turnirjev, ki potekajo v Sloveniji in tudi izven naših meja. Rokomet na mivki ima zagotovo v Sloveniji lepo prihodnost.


Med 7. in 9. junijem se bo v organizaciji Rokometne zveze Slovenije, Rokometnega kluba Mivka in Zavoda za šport mestne občine Koper odvijalo državno prvenstvo v vse bolj priljubljenem športu na mivki. To bo že 6. prvenstvo za člane in članice ter 4. za mlajše kategorije rokometašev in rokometašic.

Vse večje zanimanje za rokomet na mivki je treba pripisati predvsem nekaterim navdušencem nad tem športom, ki se zares trudijo popeljati relativno nov šport v Sloveniji na višji nivo. Med njih sodijo Mateja Kavčič, ki je mednarodno priznana delegatka v rokometu na mivki in selektorica slovenske mivkaške reprezentance, Marko Cencič, prav tako selektor slovenske mivkaške reprezentance ter Janez Peskar in Darjan Vojin, ki imata EHF licenco za sojenje mednarodnih tekem.

Kavčičeva je med drugim tudi ustanoviteljica prvonastalega kluba v rokometu na mivki RK Mivka. V naslednjih nekaj dneh oziroma tednih (odvisno od birokracije) pa se bo Rokometnemu klubu Mivka pridružil prvi formalni “konkurent” v Sloveniji – BHC Ljubljana. Zaenkrat se na DP prijavljajo ekipe, pri katerih se igralci zberejo sami, si določijo ime in sami pokrijejo stroške prijavnine. A kot kaže, gre v Sloveniji tudi rokomet na mivki korak za korakom na višjo raven in bomo čez nekaj let že lahko spremljali DP, kjer bodo med seboj tekmovali klubi rokometa na mivki.

“KONKURENTI” POD NAREKOVAJEM

Seveda je vsak začetek težek, tako za RK Mivka kot bo seveda tudi za BHC Ljubjlana, zato si Herman Leskovar, ki je poleg Mihe Tomšiča ustanovitelj novonastalega kluba v rokometu na mivki želi tudi sodelovanja z RK Mivka, kar bi na naših tleh dvignilo ta šport še na višjo raven. Vsekakor si pa ne zatiska oči in ve, da bosta nekoč RK Mivka in BHC Ljubljana konkurenta v pravem pomenu besede: “Cilj BHC Ljubljana je najprej nabrati okoli 20 zainteresiranih rokometašev, ki so pripravljeni skupaj z nami ustvariti lepo zgodbo v rokometu na mivki. Nekaj igralcev že imamo, tako da se lahko udeležujemo tudi mednarodnih turnirjev, ki prinašajo EBT točke. Cilj je seveda nastopiti na zaključnem turnirju European Beach handball Tour,” je razložil Leskovar, ki ne vidi težav v združevanju aktivne igralske kariere v dvoranskem rokometu in rokometu na mivki.

EBT zaključni turnir je trenutno največji dogodek, na katerega se lahko uvrstijo rokometaši na mivki

Igralci BHC Ljubljana so se v postavi Herman Leskovar, Vid Lukman, Martin Slanc, Jan Šuntajs, Žiga Fabijan in Sebastjan Fajdiga prejšnji vikend udeležili svojega prvega turnirja Zaprešić Open in v skupinskem delu tekmovanja zasedli 3. mesto. Za napredovanje jim je zmanjkal le 1 set, saj se bili točkovno izenačeni z drugouvrščeno ekipo White Boys iz Hrvaške.

Namen BHC Ljubljana je po besedah Leskovarja predvsem: “Omogočiti vsem rokometašem, ki se želijo ukvarjati s tem športom, igranje tekem na visokem nivoju na mednarodnih turnirjih.”

Komentarji