Velenjčani razblinili dvome o krizi državnih prvakov

Branilci naslova iz Celja so po prvi šok terapiji ob menjavi trenerja danes v Velenju doživeli še drugo. Težko pričakovani derbi vodilnih ekip državnega prvenstva je z visoko razliko pripadel Velenju, ki je Celjanom v tem tekmovanju zadal še četrti zaporedni poraz. Slednji so prvo mesto tako predali Trimu iz Trebnjega, medtem pa so si po še drugem slavju nad branilci naslova v zadnjem mesecu pot do državne krone odprli tudi črno-rumeni. Ti imajo od glavnih konkurentov za naslov dve tekmi manj in po današnji zmagi vse karte držijo v svojih rokah. 


V samem začetku je kazalo na pričakovano izenačen obračun. Z goli iz igre so sicer minimalno vodstvo držali Velenjčani, a so Celjani v napadu venomer uspeli izstisniti izenačenje. Ob drugi obrambi Aljaža Pajntarja so imeli domači prvič priložnost povesti za dve, kar je po dolgi borbi z agresivno celjsko obrambo s praktično mrtvega kota zrealiziral Matic Verdinek (5:3). Pivovarji na svoji polovici sicer še niso popuščali, a sami v napadu naredili preveč napak, da bi se nadejali hitrega izenačenja. Vnovično obrambo Pajntarja je nato izkoristil še Timotej Grmšek in Velenjčane popeljal  na prednost +3 (9:6). »Novi« trener državnih prvakov Luka Žvižej je bil primoran reagirati z minuto odmora, a so Celjani v napadu zopet ‘zašuštrali’, David Miklavčič pa je z lepim lobom, nato pa še s protinapadom domače popeljal do nove najvišje prednosti (11:6). Črno rumeni se niso ustavljali, serijo štirih zaporednih golov Velenja je prekinil šele Žiga Mlakar. Slednji je s svojimi tipičnimi prodori skušal poskrbeti, da domači do odmora niso pobegnili na še absurdnejšo prednost, toda gostje brez razpoloženih vratarjev pred polčasom niso mogli upati na ugoden izid. Po novi Žvižejevi minuti odmora je sicer zadel 18-letni Mitja Janc, ravno toliko, da je znižal na 16:10. Pred poslednjo minuto prvega polčasa je svoje varovance na klop sklical še Zoran Jovičić, po kateri je za 17:10 še enkrat zabil Miklavčič, celjski polom v prvem delu pa sta z dvema zadetkoma pred sireno potrdila še Ibrahim Haseljić in z bombo od daleč Domen Tajnik. Slednji je do te faze tekme zabeležil že šest zadetkov.

Težav v obrambi državni prvaki v slačilnici niso razrešili. Še naprej so domači prihajali do lažjih strelov po tem, ko so gostje nenehno zamujali z obrambo na krožnem napadalcu. Velenje je kmalu še povišalo svoje vodstvo (25:13), prej kot bi si želel, pa je bil Žvižej primoran vzeti novo minuto odmora. Ta je za spremembo privedla do izključitve Grmška in sedemmetrovke, ki jo je še tretjič izkoristil Domen Novak. Toda igra gol za gol je bila za Celjane na tej točki brez pomena. Kljub nekaj zaporednim obrambam celjskega čuvaja mreže Miljana Vujovića je vse bolj je postajalo jasno, da bi Pivovarji za preobrat morali storiti mali čudež. Z izjemnimi obrambami na domači strani je to vse skupaj potrdil še Pajntar, ki je ob zaustavljanju strelov velenjsko klop dvigoval s sedežev. Pravzaprav je jedro drugega polčasa pripadalo vratarskemu šovu Vujovića in Pajntarja, a veseliti česa se je imel le slednji. Po izključitvi Vida Poteka pri Celju je bilo zadnjih deset minut »derbija« zares le še formalnost, Miha Kavčič pa je v 52. minuti zadel za najvišjo prednost na tekmi (29:16).  V izdihljajih srečanja so domači temu primerno malce popustili in dvoboj na koncu dobili z »zgolj« enomestno prednostjo 30:22.

 

Foto: RK Gorenje Velenje/Jurij Vodušek

Komentarji