Začenja se EVROPSKO PRVENSTVO V ROKOMETU NA MIVKI

V priobalnem portugalskem mestu Nazaré se bo med 24. in 28. majem odvilo tekmovanje najboljših reprezentanc stare celine. Pri moških se v vlogo favorita postavlja Dance in Hrvate, pri ženskah pa Nemke.


Prvo evropsko prvenstvo v rokometu na mivki je bilo leta 2000 v Italiji, takrat so v moški konkurenci slavili Belorusi, v ženski pa Ukrajinke. Jakostna lestvica se je od takrat precej spremenila; v ospredju niso več države vzhodnega bloka (z izjemo Rusije pri moških), zagospodarili so rokometaši iz Danske, Hrvaške, Španije in Nemčije. 

 

Skupine v moški konkurenci:

Skupina A
Hrvaška, Poljska, Nizozemska, Norveška

Skupina B
Francija, Italija, Madžarska, Portugalska

Skupina C
Švedska, Ukrajina, Grčija, Španija

Skupina D
Danska, Nemčija, Romunija, Švica

 

Skupine v ženski konkurenci: 

Skupina A
Nemčija, Francija, Italija, Danska

Skupina B
Portugalska, Ukrajina, Nizozemska, Severna Makedonija

Skupina C
Slovaška, Norveška, Madžarska, Grčija

Skupina D
Hrvaška, Poljska, Romunija, Španija

V moški konkurenci bodo zlato branili Danci, ki so pred dvema letoma, v bolgarski Varni, v velikem finalu z 2-0 premagali Hrvate in tako ubranili naslov iz Poljske 2019. Naši južni sosedi so se lansko leto oddolžili Dancem, ko so jih premagali v finalu svetovnega prvenstva na Kreti.

V tretjem največjem bolgarskem mestu, ki leži ob obali Črnega morja, so se zlata veselile Nemke, ki so z 2-0 odpravile z Dankami, lansko leto pa so proti Špankam osvojile še naslov svetovnih prvakinj.

 

FOTO: Beach Handball Slovenia

Komentarji