ZNANI VSI POTNIKI NA EP 2024: Tri reprezentance prvič na EP!

Prihodnje leto bomo na prvenstvu stare celine videli kar tri nove reprezentance, eni izbrani vrsti pa se je tja uspelo prebiti prvič po letu 1996. Na vseh šesti tekmah so slavile tri reprezentance, med drugimi tudi zasedba Aleša Pajoviča. Žreb skupin za januarsko EP v Nemčiji bo potekal 10. maja v Düsseldorfu.


Skupina 1

Portugalci so pričakovano ostali neporaženi tudi po zadnji tekmi z Luksemburgom. Zasedba Paula Pereire je brez težav slavila s 36-18, njihov zadnji poraz pa sega do zaključka na januarskem SP, ko so izgubili s Švedi za dva gola razlike. Makedonci so se uspeli rešiti iz zagate v zadnjih petnajstih minutah. Takrat so še izgubljali za 4 gole razlike, potem pa jim je uspel delni izid 10:3. Tako so domačini domačini ubranili domači parket in napredovali z osmimi osvojenimi točkami. Zeleno-rdeči so prvič v zgodovini kvalifikacij za prvenstvo stare celine ostali neporaženi. 

 

Skupina 2

Tudi v drugi skupini, v zadnjem krogu, nismo dobili presenečenj. Srbi so bili brez težav boljši od Slovakov, Norvežani pa od Fincev. Obe favorizirani ekipi sta slavili z devetimi goli razlike. 

 

Skupina 3

Podobna zgodba. Močno favorizirani Islandci so nadigrali Estonce s 30-23, Čehi pa so sicer doma odbili pritisk Izraelcev, a so se za zmago (27-24) morali veliko bolj potruditi. 

 

Skupina 4

V četrti skupini se je spisala zgodovina! Naši severni sosedi, ki jih vodi slovenski strokovnjak in drugi mož po številu zadetkov za Slovenijo, Aleš Pajovič, so prav tako kot Portugalci ostali prvič neporaženi na kvalifikacijah za EP. Na zadnji tekmi so v Bregenzu z 38-33 premagali Ferske otoke, ki pa so se kljub porazu prvič uvrstili na EP in tako postali najmanjša država (prb. 53.000 prebivalcev), ki se je uvrstila na EHF EURO.  Ukrajinci so na domačem parketu vpisali še drugo zmago z 31-26, tokrat proti Romuniji. Romuni so se kvalificirali na EP po 28 letih! Hkrati so tudi edina reprezentanca, ki je zasedla drugo mesto v skupini s štirimi osvojenimi točkami. 

 

Skupina 5

Hrvati so v Rijeki pričakovano bili boljši od Belgijcev. Čeprav so gostje v 40. minuti še vodili z rezultatom 19-23, so domačini v nadaljevanju uprizorili veliko boljšo igro in na koncu slavili 34-29. Nizozemci so doma za 6 golov premagali Grke, ki pa se bodo kljub zadnjemu porazu prvič v zgodovini uvrstili na EP.  

 

Skupina 6

Do zadnjega kroga nepremagani Madžari, so na domačem parketu tokrat popustili in izgubili z minimalno razliko (30-31) proti reprezentanci Gruzije, ki bo poleg Ferskih otokov in Grčije debitirala na prihodnjem prvenstvu stare celine. Gruzijci so še tri minute do zadnjega žvižga zaostajali za dva gola, a jim je uspelo izenačiti, po izteku igralnega časa pa so še uspešno izvedli najstrožjo kazen.  Švicarji so doma prepričljivo ugnali Litvance. Za prihajajoče EP se bo pri Švicarjih na selektorski stolček usedel Andy Schmid.

 

Skupina 7

Slovenci so na zadnji tekmi kvalifikacij v velenjski Rdeči dvorani slavili proti reprezentanci Kosova. Reprezentanca Bosne in Hercegovine je malce presenetljivo prišla še do svoje četrte zaporedne zmage, ko so v podgoriški Morači premagali Črnogorce s 23-25. Ponovno je izstopal Mirko Herceg, član madžarskega Csurgóia.

 

Skupina 8

Francozi so pričakovano ostali neporaženi, tokrat so z 41-27 nadigrali naše zahodne sosede. Poljaki so v domači Areni Ostrow razbili Latvijce in jih pustili pod petnajstimi doseženimi zadetki (31-14). 

 

 

 

Komentarji