Herman Leskovar: “Mivka in dvorana gresta z roko v roki”

Skromen, preudaren, zanesljiv in z glavo na mestu – v rokometu in v vsakdanjem življenju. Tako lahko na kratko opišemo našega sogovornika, najboljšega strelca slovenske rokometne reprezentance na EP v rokometu na mivki. Herman Leskovar je rokometaš od glave do pet, če uporabimo znan slovenski rek. Aktivno igra tako dvoranski rokomet kot rokomet na mivki, je eden izmed ustanoviteljev kluba BHC Ljubljana, kapetan članske ekipe MRK Ljubljana in predvsem dober človek, ki mu rokomet pomeni veliko.


Si del ekipe, ki je dosegla prvo zmago na EP v mivki za SLO in eden izmed rokometašev, ki se zelo trudite za prepoznavnost rokometa na mivki v Sloveniji. Kaj te je pritegnilo k temu športu?

Rokomet na mivki sem začel igrati kakšnih pet let nazaj, a je bilo to le 2 dni na leto, kolikor traja državno prvenstvo. Pritegnila me je predvsem atraktivna igra, ki na lep način sovpada z dvoranskim rokometom. Po drugi strani pa sama igra poteka v veliko bolj sproščenem vzdušju in je tako primerna za zaključek dvoranske sezone.

Se da usklajevati igranje dvoranskega rokometa in rokometa na mivki?

Dvorana in mivka gresta lahko z roko v roki. Sezona mivke je med poletjem in tako ne pokriva terminov dvoranskega rokometa. Sam sem mnenja, da bi igralcem koristilo treniranje na mivki, zaradi nekaterih elementov, ki lahko izboljšajo igralčeve kvalitete v dvorani. Hkrati je mivka dober “teren” za vzdrževanje kondicije med premorom, psihološko pa predstavlja nov zagon po napornih sezonah v dvorani.

Vemo, da je to klasično vprašanje vsakega novinarja, ampak vseeno je primerno za situacijo ob zgodovinski zmagi za SLO. Kakšni so občutki ob vpisu v zgodovino slovenskega rokometa na mivki?

Tu ne bi govoril o nekem zgodovinskem uspehu, saj smo si želeli vsako tekmo prikazati, kar znamo, oziroma iz tekme v tekmo izboljšati naše napake. Ko delaš na tak način, zmaga slej kot prej pride. Sigurno je, da bi s kančkom športne sreče lahko dosegli tudi kakšno zmago več. V tem športu je tekma odvisna od morda ene dveh napak/situacij, tako rezultat velikokrat ne prikaže realnega stanja.

Z Miho Tomšičem sta ustanovila mivkaški klub BHC Ljubljana. Kakšni so kratkoročni in dolgoročni cilji kluba? (več o BHC LJUBLJANA tukaj)

Predvsem je plan povezan s prepoznavnostjo športa med tistimi, ki ga še ne poznajo. Pridobiti bazo igralcev, ki bi se skozi treninge in turnirje izboljševali in bi tako s časom postali konkurenčni evropskemu vrhu. Na klubskem nivoju je cilj sigurno tekmovanje na EBT turnirjih, kjer z zmagami nabiramo točke in se nato lahko uvrstimo na EBT finals.

Prvič v svoji karieri si oblekel dres s slovenskim grbom in že na prvem turnirju postal najboljši strelec reprezentance. Kaj ti to v karieri pomeni?

Sigurno je vsak športnik sanjal o dresu Slovenije. Občutki so izjemni. Ne glede na šport je slovenski grb nekaj posebnega.

Si kdaj želiš postati trener?

Zaenkrat najraje igram. Bomo videli kaj prinese prihodnost. 

Pa se malce še obrniva proti prihajajoči sezoni tvojega udejstvovanja v dvoranskem rokometu. Kakšni so cilji v 1. B ligi?

Cilj na vsaki tekmi je zmagati. Kaj bo prinesla sezona pa bomo videli.

Okostje ekipe ostaja isto, okrepitev imate zaenkrat na desni strani (Rok Željko). Kaj lahko pričakujejo gledalci na tekmah na Galjevici?

Letošnja sezona nam je prinesla ogromno, v tem ritmu želimo nadaljevati. Ekipa je napredovala iz tekme v tekmo. Mislim, da je selekcionirana dobro. Gledalci lahko pričakujejo predvsem igro z repom in glavo. Vsak igralec se zaveda, kaj je njegova naloga, in tako na igrišču delujemo kot celota. To bodo opazili tudi gledalci.

Čaka vas tudi mestni derbi proti Slovanu…

Derbi je super popestritev rokometnega dogajanja v Ljubljani. Veselimo se ga, ni pa to nič bolj ali manj pomembna tekma od vsake druge.

 

Vsi rezultati EP na mivki TUKAJ

Komentarji