INTERVJU Deja Ivanovič: “Ne smeš splezati na drevo in jokati!”

Nova športna direktorica RK Krim Mercator Deja Ivanovič, ki bo sicer opravljala enako vlogo, kot jo je v klubu že do sedaj, le s spremenjenim nazivom, pravi, da jo vodita entuziazem in srce. Nekaj preglavic so ji – pa ne samo njej, ampak vsem ljubljanskim klubom – povzročili na Mesti občini Ljubljana, ko so sprejeli nov pravilnik o športu. Kakšen? Zakaj? Kako so se znašli v Krimu in ostalih ljubljanskih klubih?


Sicer je prišlo do uradne spremembe vaše funkcije, a zdi se, da ste že v preteklih letih delali v klubu enako delo, kot ga boste opravljali v prihajajoči sezoni.

Tako je, dejstvo je, da bom vse funkcije, ki sem jih opravljala v preteklosti, opravljala tudi v prihodnosti. V klubu delujeva dve operativki – jaz in Tina Kravanja. Tudi v prihodnje bom, z novim nazivom, vse svoje znanje in entuziazem ter srce, ki sem ga dala temu klubu pred veliko leti kot mlajša deklica, namenjala klubu v enaki meri kot do slej. 

Kako ste se v klubu spopadli z novimi pogoji Mesne občine Ljubljana (MOL)?

Dejstvo je, da je MOL še vedno eden naših največjih sofinancerjev in dejstvo je tudi, da se je proračun za šport v občini znižal, kar pomeni posledično tudi za nas klube. Ampak ne preostane nam nič drugega kot delati, garati in poiskati nove vire financiranja in se skušati čim hitreje obrniti. Prispodoba “splezati na drevo in jokati” enostavno ne pride v poštev. Mi kot nek relativno velik bazen mladih pri marsikaterem sponzorju pritegnemo pozornost tudi zaradi tega. 

Kako je z delovanjem RK Ljubljana?

Rokometni klub Ljubljana deluje v enakem obsegu. Je pa dejstvo, da smo “izčrpali” člansko ekipo RK Ljubljana, saj smo jih priključili prvi ekipi Krima. Ravno zaradi tega smo se iz strokovnih razlogov odločili, da bo ekipa RK Ljubljana tekmovala v 1. mladinski ligi, saj po starosti tudi vanjo sodijo. 

Če selekcija (tu je govora o otrocih starih do 12 let) nastopa pod okriljem uradnega tekmovanja RZS, klub ni upravičen do sredstev iz proračuna MOL-a za omenjeno selekcijo.

Tako je. Otroke do 12 leta se na podlagi novih določil MOL-a uvršča v netekmovalni, animacijski šport, zato ti otroci naj ne bi tekmovali v uradnih tekmovalnih sistemih panožnih zvez. RZS ima uradno tekmovanje za omenjene starostne kategorije, kar pomeni, da smo se bili ljubljanski klubi primorani prilagoditi novemu sistemu. V nasprotnem primeru ne moremo kandidirati za trenažni prostor. 

Pri nas to enostavno pomeni, da z mlajšimi deklicami ne bomo tekmovali pod okriljem RZS, ampak bomo z ostalimi ljubljanskimi klubi poizkušali narediti neko interno lokalno tekmovanje, kjer se bodo dekleta in fantje lahko kalili in igrali rokomet.

Po drugi strani pa RZS še vseeno na koncu sezone naredi seznam klubov, ki najboljše delajo z mladimi. Seznam se ustvari na podlagi uvrstitve posamezne selekcije v državnem prvenstvu. Torej, v naslednji sezoni lahko pričakujemo, da ne bo več ljubljanskih klubov med najboljšimi …

Definitivno bo na tej lestvici prišlo do sprememb, saj smo mi letos zasedli prvo mesto, RK Olimpija pa drugo. Ampak moramo se ravnati po tem, kar velevajo pravilniki, v tem primeru pravilnik MOL-a, in enostavno druge izbire nimamo. 

Ali poleg lokalnih ljubljanskih tekmovanj obstajajo še kakšne rešitve za nastalo situacijo?

Lep primer lahko vidimo pri na primer nogometu ali košarki, kjer so naredili projekt otroška nogometna šola (ONŠ) in pa otroška košarkarska šola (OKŠ). Tekmovanji nista pod okriljem uradnih tekmovanj panožnih zvez, ju pa zveze koordinirajo. Mogoče bi bilo potrebno tudi v rokometu razmišljati v to smer.

O PROBLEMATIKI LJUBLJANSKEGA ROKOMETA

Denar je vladar: Kam gre ljubljanski rokomet?

LESTVICA TEKMOVANJA MLADIH ZA ŽENSKE

Imamo tudi rezultate tekmovanja mladih ZA ŽENSKE

LESTVICA TEKMOVANJA MLADIH ZA MOŠKE

Kdo najbolje dela z mladimi rokometaši v Sloveniji?

FOTO: RK Krim Mercator/Uroš Pihner

Komentarji