INTERVJU s Terašem: “Ne smemo se zadovoljiti le z obstankom”

Benjamin Teraš, nekdanji pomočnik selektorja kadetske reprezentance se je iz Trima preselil v Dobovo. V lanski sezoni mu je liga za prvaka za las ušla, letos je primarni cilj obstanek, a vsekakor se Teraš noče zadovoljiti le s tem. 


Najprej se malo obrnimo v preteklost. V Trimu so vam ravno pred nekaj odločilnimi tekmami za ligo za prvaka povedali, da na vas v prihajajoči sezoni ne računajo. Zadnjo tekmo ste izgubili proti Dolu, ki je na koncu izpadel iz lige. Kaj je botrovalo temu porazu oziroma zakaj mislite, da je do poraza prišlo?

Menim, da smo imeli s Trimom v preteklem letu zelo dobro sezono, v kateri smo presegli zastavljene cilje. Poraz na Dolu ni bil usoden za uvrstitev v top 6, saj smo že v kolu pred to tekmo izgubili vse možnosti za uvrstitev v ligo za prvaka, ker smo ekipo RD Urbanscape Loka premagali s prenizko razliko in to je vplivalo na psihološko stanje ekipe in posledično je sledil poraz na Dolu.

Potem ste se dogovorili z Dobovo. Kako je prišlo do stika? Ste imeli še kakšne druge ponudbe?

Bilo je nekaj ponudb, vendar so bili najbolj konkretni vodilni iz Dobove. Po razmisleku in predstavitvi pogledov s strani MRD Dobova smo se dogovorili za sodelovanje.

Za letošnjo sezono prve lige lahko brez zadržkov trdimo, da bo veliko močnejša kot lani. Trimo cilja na top 4, v boju za obstanek pa ni »outsiderjev«, saj bosta tako Slovenj Gradec kot Izola zelo neugoden nasprotnik, predvsem na domačem terenu pred polnimi tribunami. So vaši cilji kaj višji od obstanka?

Prva liga je naše najmočnejše tekmovanje in tu ni lahkih nasprotnikov. Prav vsi se trudijo zagotoviti kar najboljše pogoje in boj za vsako točko bo krčevit. Naš primarni cilj je zanesljiv obstanek in hkraten razvoj mladih igralcev. Seveda pa se ne mislimo zadovoljiti le s tem, želimo biti trd oreh za vsako ekipo v ligi ter ob hitri in borbeni igri končati čim višje na lestvici.

Kaj bo v prihajajoči sezoni vaš adut, s katerim boste premagali konkurente?

Želim si, da ekipo Dobove krasi borbena, nepopustljiva igra s hitro tranzicijo. S takšnim načinom igre in visokim nivojem koncentracije v njej, menim, da bomo nevarni vsem.

Kako so igralci sprejeli vaš način dela?

Vsak trener prinese svoje ideje, zaenkrat poteka vse po pričakovanjih. Smo še v fazi, ko spoznavamo eden drugega, oni moj način dela, jaz njih, vendar menim, da bomo s predanim delom uspeli ustvariti dobro homogeno ekipo tako na igrišču kot zunaj njega.

Imate kar veliko mladih igralcev v ekipi. Kakšen pristop je potreben pri mladih igralcih, ki igrajo na tako visokem nivoju?

Mladi igralci vedno predstavljajo poseben izziv. Ni vse v procesu treninga, veliko časa bo treba nameniti tudi drugim stvarem – osebnostnem razvoju, vrednotam, psihični pripravi… Od trenerjev zahtevajo veliko dela in predanosti, ob tem pa je zadovoljstvo še toliko večje, ko trener vidi, da se je igralec usmeril na pravo pot in postal uspešen v svoji karieri.

Za mlade so značilna nihanja v igri, kjer je treba biti potrpežljiv in rezultat ne pride kar čez noč. Kako se spopasti z mladostjo?

Predvsem je pomembno, da si potrpežljiv, hkrati pa moraš postaviti pravila, od katerih ni odstopanja. Delo, disciplina in pošten, odkrit odnos do vsakega posameznika in ekipe je ključno.

Je mladost prednost ali ovira?

V določenih situacijah je to lahko ovira, vendar sam verjamem, da je več pozitivnih stvari. V kolektivnih športih so izrednega pomena izkušnje in tu se pojavijo pomanjkljivosti, v kolikor teh v ekipi ni. V takih situacijah je potrebna še večja mera potrpežljivosti.

Še nedavno ste bili pomočnik Janija Klemenčiča pri kadetski reprezentanci. Zakaj niste več vpeti v obveznosti moških reprezentanc?

Ko sem v pretekli sezoni prevzel vodenje članske ekipe v prvi ligi, žal hkrati nisem mogel opravljati obeh funkcij, saj potekajo tekmovanja kadetske reprezentance v mesecu avgustu, takrat pa je najpomembnejši del priprav tudi v klubih. Še vedno sem v stalnih stikih z g. Klemenčičem in RZS. Zahvaljujem se jim za priložnost, da sem lahko aktivno sodeloval v reprezentanci, saj sem se tam veliko naučil ter hkrati spoznal strokovnjake in njihove poglede, načine dela tako v Sloveniji kot v tujini.

Komentarji